Je jeden jediný dortový recept, který zvládám na výbornou! A k mé velké radosti je to vlastně docela zdravý dort, takže při mé změně životního stylu je to win win situace. Upekla jsem jej o víkendu a měli jsme z něj radost všichni ještě několik dní na snídani. Já ho prostě miluju, korpus je křehký, krém je pouze z jogurtu, medu a vanilky a s letním ovocem je neuvěřitelně lehký a osvěžující. Recept jsem kdysi viděla u Dity P. v jejím pořadu na České televizi a podobný dort jsem pekla i Natálce k 1. narozeninám. A rozhodla jsem se, že tento dort budu péct na každé její narozeniny a bude to taková má tradice.
A doufám, že až jí bude 20, 30 nebo 40, pořád jí ho budu k narozeninám péct.



Letní dort s jogurtovým krémem a ovocem
Ingredients
- Korpus
- 150 g ovesných jemných vloček
- 150 g mandlové mouky
- špetka soli
- 4 vejce
- 2 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 140 g másla
- 180 ml medu
- 2 kávové lžičky vanilkového extraktu
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
- Krém
- 1 kg farmářského jogurtu s 3,5% tuku
- 2 - 3 polévkové lžíce medu
- zrníčka vanilky z 1 vanilkového lusku
- Na ozdobu
- Jahody (500 g) a borůvky (125 g) či jiné oblíbené ovoce
Instructions
Nejprve přes noc připravte krém. Nachystejte si misku, na kterou položte cedník, do něj vložte utěrku a do ní vyklopte jogurt. Jogurt zakryjte koncem utěrky a misku s cedníkem s jogurtem dejte do lednice. Jogurt vykape přes noc vodu a vznikne pouze krémová hmota.
Druhý den nejprve připravte korpus. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Ovesné vločky rozmixujte na mouku.
Do mísy od robotu nasypte ovesnou mouku.
V míse od robotu prošlehejte nástavcem typu balónová metla vajíčka spolu s medem, aby vznikla krásná vyšlehaná nadýchaná hmota, poté přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt, opět promíchejte.
Nyní přidejte ovesnou a mandlovou mouku a opět promíchejte.
Nakonec přidejte sůl a prášek do pečiva a znovu promíchejte.
Dortovou formu o průměru 16 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou.
Těsto na korpus si rozdělte na 3 stejně velké porce.
Do formy nalijte 1 část těsta a dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut.
Poté nechte vychladnout, korpus přesuňte na mřížku.
Formu znovu vymažte a vysypte a upečte druhý korpus a to samé opakujte ještě jednou.
Když jsou korpusy vychladlé, připravte krém.
Jogurt smíchejte s vanilkovými zrníčky a medem v celistvý krém.
Jahody či jiné ovoce nakrájejte na malé kousky.
První korpus položte na dortový stojan. Pomažte jej třetinou krému a rozprostřete na něj kousky jahod a borůvek.
Poté na jahody položte druhý korpus, opět třetinu krému a opět kousky jahod a borůvek.
To samé opakujte ještě jednou, vrch ale ozdobte různě velkým částmi jahod a celými i rozpůlenými borůvkami.
Můžete ozdobit ještě rozmarýnem či mátou.
Nechte v lednici vychladit 2 hodiny a můžete podávat.



Perfektní recept.
Děkuji.
Dobrý den,
je prosím nějaký důvod, proč ten korpus neupéct najednou a před promazáním ho 2x proříznout?
Je prosím nutné péct korpus na 3x nebo lze upéct jeden vysoký a proříznout 2x po upečení? Běžně peču jeden vysoký ale ne z těchto ingrediencí, tak nevím, zda to má nějaký důvod?
Děkuji