Medové perníčky

Zítra je první adventní neděle, a to znamená, že už se můžeme pustit do pečení suchého cukroví, které by mělo provlhnout. Klidně to můžete ale nechat i na příští víkend. 🙂 Jedná se především o perníčky, vanilkové rohlíčky, pracny… 🙂

Mé první cukroví tento rok musely být prostě perníčky, to je jasné. Minulý rok jsem se do nich pustila poprvé a naučila jsem je i zdobit především díky Markétce z blogu Neplecha na plechu a jejímu mini kurzu, který si pro nás blogerky minulý rok v listopadu přichystala na takovém soustředění. 🙂 Používám tedy její poměr bílku, cukru i citrónové šťávy, protože ten je prostě nejlepší.

Když jsem ještě u toho zdobení, používám sáčky s tryskou na jemné linie na perníčky a i když se ta tryska sem tam ucpe a musím vzít nový sáček, jde mi to s tím prostě nejlépe. Doporučuji i pro děti, které se zdobit teprve učí. 🙂

Alfou omegou u perníčků je koření! Opravdu si nemyslete, že Vám na perníčky stačí jakékoliv koření, které se dá koupit. Nestačí! Ta chuť je prostě úplně někde jinde – vyzkoušeno za Vás. 🙂 Nejlepší koření na perníčky má buď Koření od Antonína nebo Kitchenette.

To by snad bylo všechno k perníčkům. A teď už pojďme na ten skvělý recept. 🙂

Medové perníčky

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka
Prep Time: 12 h Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • Perníčky:
  • 500 g hladké mouky
  • 115 g medu
  • 130 g moučkového cukru prosátého
  • 130 g změklého másla
  • 3 kávové lžičky perníkového koření (od Kitchenette nebo Antonína)
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 8 g kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • Poleva:
  • 1 bílek
  • 160 g prosátého moučkového cukru
  • 5 kapek citrónové šťávy

Instructions

1

Všechny ingredience na perníčky dejte do mísy od robotu, použijte nástavec typu K a nechte zpracovat cca 10 minut těsto.

2

Hotové těsto zabalte do potravinové fólie či voskovaného ubrousku a dejte alespoň na 2 hodiny, ale nejlépe přes noc vychladit do lednice.

3

Po této době, vytáhněte těsto, nechte jej trochu povolit cca 20 minut a na pomoučené ploše jej rozválejte na tloušťku cca 3 mm.

4

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Já používám horní a spodní ohřev s horkovzduchem.

5

Nyní vykrajujte tvary - ideální na zdobení jsou stromečky, srdíčka, domečky, pan perníček a hvězdičky.

6

Vykrojené perníčky přemístěte na plech s pečícím papírem a dejte je péct na 8 - 10 minut. Dávejte v průběhu pečení pozor, ať se nepřipálí!

7

Hotové perníčky nechte vychladnout a přemístěte je na tác či na talíř.

8

Když máte všechny perníčky hotové, je čas na polevu.

9

Bílek dejte do mísy od robotu, přidejte k němu prosátý moučkový cukr, trochu vše propojte. Použijte nástavec typu metla a šlehejte na střední stupni cca 10 minut.

10

Poleva musí být lesklá, nakonec přidejte citrónovou šťávu, promíchejte a nyní můžete plnit do zdobících sáčků.

11

Já to dělám tak, že sáček vložím do vysoké sklenice, kraje zahnu přes okraje skleničky a naplním polevou.

12

Věřím, že se Vám perníčky povedou stejně dobře, jak se daří už druhý rok mně. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..