Zítra je první adventní neděle, a to znamená, že už se můžeme pustit do pečení suchého cukroví, které by mělo provlhnout. Klidně to můžete ale nechat i na příští víkend. 🙂 Jedná se především o perníčky, vanilkové rohlíčky, pracny… 🙂
Mé první cukroví tento rok musely být prostě perníčky, to je jasné. Minulý rok jsem se do nich pustila poprvé a naučila jsem je i zdobit především díky Markétce z blogu Neplecha na plechu a jejímu mini kurzu, který si pro nás blogerky minulý rok v listopadu přichystala na takovém soustředění. 🙂 Používám tedy její poměr bílku, cukru i citrónové šťávy, protože ten je prostě nejlepší.
Když jsem ještě u toho zdobení, používám sáčky s tryskou na jemné linie na perníčky a i když se ta tryska sem tam ucpe a musím vzít nový sáček, jde mi to s tím prostě nejlépe. Doporučuji i pro děti, které se zdobit teprve učí. 🙂
Alfou omegou u perníčků je koření! Opravdu si nemyslete, že Vám na perníčky stačí jakékoliv koření, které se dá koupit. Nestačí! Ta chuť je prostě úplně někde jinde – vyzkoušeno za Vás. 🙂 Nejlepší koření na perníčky má buď Koření od Antonína nebo Kitchenette.
To by snad bylo všechno k perníčkům. A teď už pojďme na ten skvělý recept. 🙂
Všechny ingredience na perníčky dejte do mísy od robotu, použijte nástavec typu K a nechte zpracovat cca 10 minut těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie či voskovaného ubrousku a dejte alespoň na 2 hodiny, ale nejlépe přes noc vychladit do lednice. Po této době, vytáhněte těsto, nechte jej trochu povolit cca 20 minut a na pomoučené ploše jej rozválejte na tloušťku cca 3 mm. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Já používám horní a spodní ohřev s horkovzduchem. Nyní vykrajujte tvary - ideální na zdobení jsou stromečky, srdíčka, domečky, pan perníček a hvězdičky. Vykrojené perníčky přemístěte na plech s pečícím papírem a dejte je péct na 8 - 10 minut. Dávejte v průběhu pečení pozor, ať se nepřipálí! Hotové perníčky nechte vychladnout a přemístěte je na tác či na talíř. Když máte všechny perníčky hotové, je čas na polevu. Bílek dejte do mísy od robotu, přidejte k němu prosátý moučkový cukr, trochu vše propojte. Použijte nástavec typu metla a šlehejte na střední stupni cca 10 minut. Poleva musí být lesklá, nakonec přidejte citrónovou šťávu, promíchejte a nyní můžete plnit do zdobících sáčků. Já to dělám tak, že sáček vložím do vysoké sklenice, kraje zahnu přes okraje skleničky a naplním polevou. A pak už jen zdobit dle vlastní fantazie nebo Pinterestu. 🙂Medové perníčky
Ingredients
Instructions