Bánh mì je vietnamské jídlo označující plněnou bagetu. Zpravidla obsahuje paštiku, majonézu, jarní cibulku, nakládanou mrkev, salátovou okurku a koriandr. Co se týče masové části, můžete použít trhané maso, masové kuličky, ale třeba i „obyčejnou“ šunku. V každém případě je to za mě úžasné street foodové jídlo, a tak jsem se rozhodla s tímto pokrmem zapojit do soutěže s Rohlíkem, kterou vyhlásil Food blog roku pro tento rok. A jak tedy na tuto bagetu?
Nejprve připravte nakládanou mrkev. Ohřejte vodu v rychlovarné konvici. Požadované množství vody přelijte do hrníčku a přidejte k ní cukr, sůl a rýžový ocet, promíchejte. Mrkev očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Nudličky dejte do misky a zalijte je sladkokyselým nálevem, který jste připravili. Mrkev nechte 1-1,5 hodiny nakládat, poté nálev slijte. Mezitím připravte maso. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso omyjte, osušte, očistěte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte olej a na něm nejprve orestujte cibuli s česnekem. Poté přidejte i maso. Osolte, opepřete, přidejte koření, protlak, cukr, balsamico, worcestr a podlijte vodou. Ztlumte plamen, zakryjte hrnec či pánev pokličkou a nechte dusit 1,5 hodiny, aby bylo maso měkké a dalo se vidličkami roztrhat. Nyní můžete kompletovat bagetu. Bagety dejte na chvilku do trouby, aby byly křupavé. Poté je rozkrojte napůl, abyste měli 4 kusy na 4 porce a každou rozkrojte ještě podélně, ale nerozřízněte ji celou, nechte jeden okraj spojený, ať se Vám lépe jí. Jednu stranu bagety nyní namažte paštikou a druhou majonézou. Na paštiku položte dostatek trhaného masa nebo šunku dle chuti. Na maso či šunku položte plátky okurky, poté nakládanou mrkev, jarní cibulku a koriandr. Stejně postupujte i u dalších kousků baget. Ihned servírujte.Bánh mì
Ingredients
Instructions