Kváskový nadýchaný chléb s kefírem

Konečně mám pro Vás už několikrát vyzkoušený recept na kváskový chléb, který je super nadýchaný. Přidávám i fotopostup a věřím, že se Vám povede. 🙂

Hotový rozkvas.
Ingredience před zamícháním.
1-2 polévkové lžíce rozkvasu dejte do skleničky na další pečení.
Zamíchané těsto.
Vždy po hodině kynutí v míse těsto několikrát na pomoučené desce přeložte.
Po 3 hodinách kynutí v míse a překládání vložte těsto kynout do ošatky.
Nakynuté těsto na chleba.
Chleba vyklopte na pomoučené tvrdé prkýnko či lopatu na chleba.
Chleba nařízněte pokud chcete a co nejrychleji ho vhoďte do trouby na rozpálený plech.
Upečený chleba.

Kváskový nadýchaný chléb s kefírem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Katka Serves: 1 kus chleba
Prep Time: 18 h Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • Rozkvas:
  • 20 g kvásku z lednice
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g vlažné vody
  • Těsto:
  • rozkvas
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g vlažné vody
  • 180 g kefíru pokojové teploty
  • 10 g soli
  • 1 kávová lžička kmínu

Instructions

1

Nejprve připravte rozkvas, kvásek rozmíchejte ve vodě a poté přimíchejte mouku a důkladně vše propojte.

2

Nádobu s rozkvasem přikryjte potravinovou fólií a nechte 12 hodin zaktivovat.

3

Po 12 hodinách zadělejte těsto. Z rozkvasu nezapomeňte odebrat 1-2 polévkové lžíce kvásku do uzavíratelné sklenice. Tu dejte do lednice.

4

A teď je řada na těsto. Mouky prosejte do hnětací mísy a přidejte všechny ostatní suroviny.

5

Zvolte nástavec typu hák a nechte cca 10 minut zpracovat těsto.

6

Hotové těsto přendejte do plastové mísy - lépe vodí teplo, což je fajn pro kynutí.

7

Těsto nechte v míse kynout 3 hodiny, nicméně vždy po hodině těsto vyndejte na pomoučenou desku a několikrát přeložte. Poté vraťte do mísy a nechte opět kynout.

8

Po 3 hodinách kynutí v míse po posledním přeložení, dejte těsto do mouku vysypané ošatky a nechte kynout další 2-3 hodiny.

9

Když je těsto nakynuté, předehřejte troubu na 270 stupňů. Pokud to Vaše trouba nedovoluje, tak alespoň na 250, na dno dejte mističku s vodou a do střední části položte plech, ať se nahřeje.

10

Těsto vyklopte na tvrdé pomoučené prkýnko či lopatu na chleba, nařízněte jej a co nejrychleji ho přehoďte na plech a zavřete dvířka trouby.

11

Pečte 10 minut na 270 či 250 stupňů. Poté snižte teplotu na 210 stupňů.

12

Po 15 minutách pečení na chvilku otevřete troubu, vyvětrejte a zase zavřete a pečte posledních 5 minut.

13

Po upečení dejte vychladnout aspoň na 1 hodinu na mřížku.

8 comments

  1. Dobrý den, teď mi malinko došlo, jaký kvásek jste použila? Žitny? Či pšeničný? Nejsem tak zkušený pekař zatím a nejsem si jistá, jestli s žitným kváskem a pšeničnou moukou mi ten rozkvas do rána vyběhne. Dekuji

    1. Dobrý den, můžete použít jak žitný, tak pšeničný. Pšeničný nabíhá více, ale s žitným se taky povede. 🙂

  2. Zdravím, velká pochvala za tenhle recept, váš chlebík se mi povedl na poprvé 👍, chutná výborně, krásně nakynul a pěkně zvoní 😎 prostě pecka, ještě jednou děkuji-M.Zahora

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..