Ano, tipujete správně. Zamilovala jsem se do kefíru a přidávám ho teď do všech těst. A je to báječné! V brownies částečně nahrazuje máslo a výsledná struktura je prostě dokonalá! Však vyzkoušejte sami. Pro nejlepší výsledek používejte všechny suroviny pokojové teploty.




Kefírové brownies
Ingredients
- 200 g 70% čokolády
- 120 g másla
- 130 g kefírového mléka
- 140 g medu
- 4 vejce
- 80 g celozrnné pšeničné mouky
- 25 g holandského kakaa
- špetka soli
- 2 kávové lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 30 g plátků mandlí
Instructions
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázní.
K čokoládě přidejte máslo a společně promíchejte, dokud se oboje nespojí v jednotnou hmotu.
Do mísy přesejte mouku a kakao a přidejte sůl.
V druhé míse nejprve rozkvedlejte vajíčka, poté přidejte med, zašlehejte a nakonec přidejte kefír a opět zašlehejte.
Nyní do mísy s moukou přidejte tekuté ingredience, nejprve směs vajec s medem a kefírem a promíchejte, dokud se nevytvoří jednotné těsto.
Poté přidejte i rozpuštěnou čokoládu s máslem.
Nakonec přidejte větší část mandlí. Několik kousků si nechte navrch těsta na ozdobení.
A úplně naposledy přidejte kypřící prášek a sodu, lehce promíchejte.
Nyní těsto přelijte do střední formy vystlané pečícím papírem.
Posypte zbylými plátky mandlí a dejte péct na 20 minut do předehřáté trouby.
Po upečení nechte vychladnout.
Servírujte s vanilkovou zmrzlinou nebo domácí šlehačkou. Pokud chcete dietnější verzi, servírujte s tvarohem.



Je možné nahradit med cukrem?
Určitě!
Mohla bych se zeptat na informaci, na jak velkou formu je recept udělaný?
Děkuji
Tuším že na velikost 20×30 cm
Dobrý den, Nejprve chtěla bych pochválit blog, recepty vypadají krásně
A k tomuto receptu jsem se chtěla zeptat, proč se soda a kypřící prášek přidávají později/až jako poslední? Vidím to poprvé. Vůbec to nerozporuji, jen se chci zeptat, jaký to má vliv na těsto. Děkuji a přeji hezký den
Veronika
Dobrý den, je to kvůli tomu, že s kefírem reagují ihned, takže je nejlepší je dávat úplně nakonec, než jde těsto do trouby.