Celozrnné rohlíky

Miluju pečení pečiva, a tak není divu, že je u nás povětšinu času vždy napečen čerstvý kvasový chléb, tousťák, housky či rohlíky. Dělám si občas legraci, že si jednou otevřu vlastní pekárnu. Ale to by byla pravděpodobně velká řehole, takže budu péct jen doma. 🙂

Tyhle celozrnné rohlíky jsou skvělé, je v nich ze 4/5 celozrnná pšeničná mouka, 1/5 tvoří bílá hladká pšeničná mouka a i odpůrce celozrnných mouk (třeba můj manžel) musí uznat, že jsou nadýchané a vláčné. Však je zkuste sami. 🙂 Dát si na takovýhle rohlík pak oldschoolovou kombinaci kvalitního farmářského másla a šunky Vás vrátí do dětství a období svačin od babičky. Nebo aspoň mě tam tahle kombinace vrátila. 🙂

Celozrnné rohlíky

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
By Katka Serves: 10 rohlíků
Prep Time: 1 h 40 min Cooking Time: 24 min

Ingredients

  • 400 g celozrnné hladké pšeničné mouky
  • 100 g bílé hladké pšeničné mouky
  • 250 g vlažné vody
  • 20 g čerstvého nebo 7 g sušeného droždí
  • 12 g soli
  • 1 kávová lžička medu
  • 60 g kvalitního řepkového oleje
  • 1 vejce
  • mák, sezam, sůl či kmín na posypání

Instructions

1

Mouky, vodu, sůl, olej a med dejte do mísy od robotu.

2

Rozdrobte nebo nasypte droždí, zvolte nástavec typu hák a nechte 10 minut na nižší stupeň zpracovat těsto.

3

Těsto poté přendejte do plastové či dřevěné mísy (lépe vodí teplo a proto je lepší na kynutí těsta), poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 40 min - 60 min kynout.

4

Poté z těsta vytvořte 10 stejných kousků, které rozválejte do zaobleného trojúhelníkového tvaru a rolujte je od široké strany až ke špičce.

5

Rohlíky pak přendejte na pečícím papírem vystlané plechy (5 rohlíků na jeden plech).

6

Rohlíky pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a posypte je mákem, sezamem, kmínem či hrubozrnnou solí.

7

Rohlíky nyní nechte 40 minut kynout.

8

Troubu rozehřejte na 200 stupňů.

9

Plechy s rohlíky dejte do vyhřáté trouby, jeden plech na vyšší polohu, druhý na nižší a v půlce pečení je prohoďte.

10

Rohlíky se pečou celkem 24 minut. Takže po 12 minutách plechy prohoďte.

11

Po upečení přehoďte přes plechy na 10 minut vlhké utěrky, zajistíte tím, že budou rohlíky krásně měkké.

8 comments

    1. Právě jsou v troubě.Dlouho jsem vybírala z receptů,až jsem se rozhodla pro tyto.Manžel musí dodržovat bez cholesterolovou dietu,nesmí nic z bílé mouky.Dám vědět,jak dopadly.

  1. Vase rohliky jsem pekla vickrat. Poprve podle vasi teploty a delky peceni. Byly cerne. Pecu dale, jen udelam 10 rohliku na jeden plech. Na 200°C 8 min., dale otevru troubu, vypustim paru, snizim teplotu na 175 a pecu jeste asi 12 min. Mouku davam oboji semolinovou, vubec to nevadi. Olej mi vychazi na 6 lzic a voda na 3 dcl, radeji mene a prilevat. Susene drozdi 7 nebo 8g, jake mam. Zkuste hrst susene smazene cibulky a slunecnicova seminka. To jedi i chlapi, kteri tzv.zdrave nemusi.

  2. OPRAVA -OMLUVA! Rohliky pecu ze špaldy, omylem jsem napsala semolinu. Take jsem chtela prilozit foto, ale neumim. Dnes jsem mouku dala 300g celozrnnou hl. vic jsem nemela a 200g hl.spaldovou. Kupuji Pernerku. Rohliky jsou moc dobre a nadychane. Dekuji ta tento recept.

  3. Dnes jsem pekla z 1/2 dávky a vyšlo mi 6 rohlíku. Navazovala jsem si bochánky +/- 70g.
    Těsto je opravdu úžasné, dobře se s ním pracuje a když se vyvaluje nepotřebuje už další mouku. Krásně kyne a po upečení rohlíky fakt pomalu jak z krámu jinze lepší, žejo. 😂
    Děkuji za tento super recept.😊

Napsat komentář: Věra Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..