Bábovka je prostě nestárnoucí dokonalý dezert. Nicméně nesmí být suchá, ale nádherně vláčná. A přesně proto nejraději peču bábovku tvarohovou nebo jablečnou, protože ty takové jsou. Ale i tahle bábovka s praženým kokosem a limetkovou kůrou mě dostala svou vláčností. Tu zajišťuje olej přidaný do těsta. Mimochodem z každého bábovkového těsta můžete vytvořit i báječné muffiny, to jste věděli? 🙂
Já osobně do bábovky použila olivový olej Extra Mild od značky Borges a recept vznikl v rámci spolupráce s téže značkou olivových olejů. 🙂
Troubu předehřejte na 180 stupňů - spodní a horní ohřev s horkovzduchem. Formu důkladně vymažte olejem/máslem a vysypte moukou. Oddělte bílky a žloutky a z bílků vyšlehejte sníh. Poté dejte do mísy od robotu žloutky spolu s cukrem a vyšlehejte je spolu do krásné žluté pěny pomocí nástavce typu K. Mezitím nasucho na pánvi opražte kokos. Trvá to vážně chvilinku, pozor ať jej nespálíte. Ke žloutkům s cukrem poté prosejte moukou, přidejte vychladlý kokos, kypřící prášek, vanilku, najemno nastrouhanou limetkovou citrónovou kůru, limetkovou šťávu olej, vodu a vše krásně zapracujte/nechejte zapracovat robota. Nakonec opatrně vmíchejte sníh. Těsto nyní přelijte do formy. Pečte v troubě 45 minut. Před vyndáním zkontrolujte pomocí špejle upečení. Pokud bude na špejli těsto, nechte bábovku ještě 5-10 minut v troubě. Kontrolujte ji špejlí, neměla by se péct zase více než je potřeba, aby bylo těsto vláčné a nebylo přepečené. Po upečení nechte 10-15 minut vychladnout a poté ji opatrně vyklopte z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí polijte bábovku polevou, popřípadě pocukrujte moučkovým cukrem a salko podávejte v mléčence zvlášť při servírování.Bábovka s praženým kokosem a limetkovou kůrou
Ingredients
Instructions