Bábovka s praženým kokosem a limetkovou kůrou

Bábovka je prostě nestárnoucí dokonalý dezert. Nicméně nesmí být suchá, ale nádherně vláčná. A přesně proto nejraději peču bábovku tvarohovou nebo jablečnou, protože ty takové jsou. Ale i tahle bábovka s praženým kokosem a limetkovou kůrou mě dostala svou vláčností. Tu zajišťuje olej přidaný do těsta. Mimochodem z každého bábovkového těsta můžete vytvořit i báječné muffiny, to jste věděli? 🙂

Já osobně do bábovky použila olivový olej Extra Mild od značky Borges a recept vznikl v rámci spolupráce s téže značkou olivových olejů. 🙂

Bábovka s praženým kokosem a limetkovou kůrou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 1 bábovka
Prep Time: 20 min Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • 4 vejce pokojové teploty
  • 290 g polohrubé pšeničné mouky
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 140 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 100 g olivového oleje Borges Extra Mild
  • 100 g vlažné vody
  • 1/2 kávové lžičky vanilky
  • kůra z 3 limetek a 1 citrónu + šťáva ze 3 limetek
  • 8 g kypřícího prášku
  • olej ve spreji na vystříkání formy nebo máslo na vymazání
  • polohrubá mouka na vysypání formy
  • Na polevu:
  • slazené salko

Instructions

1

Troubu předehřejte na 180 stupňů - spodní a horní ohřev s horkovzduchem.

2

Formu důkladně vymažte olejem/máslem a vysypte moukou.

3

Oddělte bílky a žloutky a z bílků vyšlehejte sníh.

4

Poté dejte do mísy od robotu žloutky spolu s cukrem a vyšlehejte je spolu do krásné žluté pěny pomocí nástavce typu K.

5

Mezitím nasucho na pánvi opražte kokos. Trvá to vážně chvilinku, pozor ať jej nespálíte.

6

Ke žloutkům s cukrem poté prosejte moukou, přidejte vychladlý kokos, kypřící prášek, vanilku, najemno nastrouhanou limetkovou citrónovou kůru, limetkovou šťávu olej, vodu a vše krásně zapracujte/nechejte zapracovat robota.

7

Nakonec opatrně vmíchejte sníh.

8

Těsto nyní přelijte do formy.

9

Pečte v troubě 45 minut. Před vyndáním zkontrolujte pomocí špejle upečení. Pokud bude na špejli těsto, nechte bábovku ještě 5-10 minut v troubě. Kontrolujte ji špejlí, neměla by se péct zase více než je potřeba, aby bylo těsto vláčné a nebylo přepečené.

10

Po upečení nechte 10-15 minut vychladnout a poté ji opatrně vyklopte z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout.

11

Po vychladnutí polijte bábovku polevou, popřípadě pocukrujte moučkovým cukrem a salko podávejte v mléčence zvlášť při servírování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..