Meruňky a léto! To prostě patří k sobě. Stejně tak léto a koláč. Geniální kynutý koláč vždy pekla moje maminka. Recept si od ní musím ještě vyprosit. Ale zatím aspoň přidávám recept, který jsem našla v zápiscích po mojí babičce. Moje starší dcera Natálka se do něj zamilovala. Tak doufám, že bude chutnat i vám.



Kynutý meruňkový koláč s drobenkou
Ingredients
- Těsto na koláč
- 340 g hladké pšeničné mouky (nebo můžete použít 140 g celozrnné pšeničné a 200 g bílé pšeničné hladké)
- 275 ml vlažného plnotučného mléka
- 70 g krupicového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 1 vejce a 1 žloutek
- 15 g čerstvého droždí
- 8 meruněk
- Drobenka
- 1 polévková lžíce studeného másla
- 1 vrchovatá polévková lžíce hrubé mouky
- 1 vrchovatá polévková lžíce krupicového cukru
Instructions
Všechny ingredience z lednice musí mít pokojovou teplotu!
Nejprve zaktivujte droždí - rozdrobte jej do misky a posypte trochou cukru. Droždí by se mělo rozpustit.
Do mísy od robota nyní prosejte mouku, přidejte mléko, máslo, cukr, sůl, vejce a žloutek a zaktivované droždí.
Zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto. Bude trochu tekutější, ale vůbec se toho nelekejte.
Těsto přendejte do uzavíratelné plastové mísy na kynutí (doporučuji z Ikea :-)) a těsto nechte 1 hodinu kynout.
Meruňky omyjte, rozpulte a vyjměte pecky.
Ze studeného másla, hrubé mouky a cukru zpracujte rukama drobenku.
Troubu rozehřejte na 210 stupňů s horko vzduchem.
Keramickou formu na koláč vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
Nyní do formy nalijte těsto. Na těsto vyskládejte meruňky a nakonec posypte drobenkou.
Koláč dejte nyní do vyhřáté trouby a pečte 20 minut.
Po upečení nechte cca 1 hodinu vychladnout. Poté servírujte.


Dobrý den, chystám se na merunkovy koláč. A máte uvedeno, že droždí posypeme cukrem a to se rozpustí. Vždy přidávám do kvasku mleko, proto se ptám. Moc děkuji za radu.
Dobrý den, ano, nejdřív se droždí aktivuje – posypejte jej v mističce cukrem, ono se za chvilku rozpustí. Pokud nezačne samo, tak promíchejte vidličkou spolu s cukrem a rozpustí se. Poté přidejte mléko a udělejte klasický kvásek.
V ingrediendích je máslo, ale v postupu už chybí, kdy se má tedy přidat? :))
Dobrý den, děkuji za upozornění. Přidejte jej při spolu s moukou, mlékem a dalšími surovinami pro zpracování těsta.