Babiččiny recepty: Kynutý meruňkový koláč s drobenkou

Meruňky a léto! To prostě patří k sobě. Stejně tak léto a koláč. Geniální kynutý koláč vždy pekla moje maminka. Recept si od ní musím ještě vyprosit. Ale zatím aspoň přidávám recept, který jsem našla v zápiscích po mojí babičce. 🙂 Moje starší dcera Natálka se do něj zamilovala. Tak doufám, že bude chutnat i vám.

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 1 koláč
Prep Time: 1 h 20 min Cooking Time: 20 min

Ingredients

  • Těsto na koláč
  • 340 g hladké pšeničné mouky (nebo můžete použít 140 g celozrnné pšeničné a 200 g bílé pšeničné hladké)
  • 275 ml vlažného plnotučného mléka
  • 70 g krupicového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 15 g čerstvého droždí
  • 8 meruněk
  • Drobenka
  • 1 polévková lžíce studeného másla
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hrubé mouky
  • 1 vrchovatá polévková lžíce krupicového cukru

Instructions

1

Všechny ingredience z lednice musí mít pokojovou teplotu!

2

Nejprve zaktivujte droždí - rozdrobte jej do misky a posypte trochou cukru. Droždí by se mělo rozpustit.

3

Do mísy od robota nyní prosejte mouku, přidejte mléko, cukr, sůl, vejce a žloutek a zaktivované droždí.

4

Zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto. Bude trochu tekutější, ale vůbec se toho nelekejte.

5

Těsto přendejte do uzavíratelné plastové mísy na kynutí (doporučuji z Ikea :-)) a těsto nechte 1 hodinu kynout.

6

Meruňky omyjte, rozpulte a vyjměte pecky.

7

Ze studeného másla, hrubé mouky a cukru zpracujte rukama drobenku.

8

Troubu rozehřejte na 210 stupňů s horko vzduchem.

9

Keramickou formu na koláč vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.

10

Nyní do formy nalijte těsto. Na těsto vyskládejte meruňky a nakonec posypte drobenkou.

11

Koláč dejte nyní do vyhřáté trouby a pečte 20 minut.

12

Po upečení nechte cca 1 hodinu vychladnout. Poté servírujte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..