Pečivo je pro mě vážně geniální vynález. A přijde mi jako velká škoda, když se někdo pečivu vyhýbá nebo se jej vyloženě děsí. To, že si upečete kvalitní domácí chleba, loupák nebo třeba housku z bílé mouky podle mě neznamená, že jíte něco nezdravého. Samozřejmě je vždy lepší volit mouku celozrnnou, pokud chcete jíst zdravě, ale z vlastní zkušenosti vím, že některé druhy pečiva nebudou nikdy tak dokonalé a nadýchané jako ty z bílé mouky. Proto někdy celozrnnou mouku používám a jindy sáhnu po té klasické bílé. To je případ i těchto máslových houstiček, které jsou úžasně nadýchané a určitě z nich budete stejně nadšení jako já.
V receptu opět využívám kaši tang zhong, která zajistí větší vláčnost houstiček. Pokud neznáte mé pečivové recepty, mrkněte se třeba sem, kde najdete na zadělání těsto s kaší tang zhong fotopostup.
A jak na zapletení housky z jednoho pramene najdete tady.



Domácí máslové housky
Ingredients
- Tang zhong:
- 60 g plnotučného mléka
- 25 g vody
- 20 g hladké pšeničné mouky
- Těsto:
- Tang zhong
- 550 g hladké pšeničné mouky
- 290 g vlažné vody
- 65 g rozpuštěného másla
- 1 vejce pokojové teploty
- 22 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 12 g soli
- Na pomašlování:
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce smetany ke šlehání (nemusí být)
- celý mák
Instructions
Nejprve připravte tang zhong - do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.
Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí.
Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte cukrem a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.
Pak už je čas na těsto. Mouku prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, rozpuštěné droždí, vodu, máslo, vejce a sůl.
Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout.
Po hodině těsto rozdělte na 10 - 12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválejte dlouhý pramen a zapleťte z něj housku (spousta návodů na zapletení housek z 1 pramenu najdete na YouTube). Nebo si každý kousek rozdělte ještě na 2 prameny a zapleťte z nich cop.
Housky přendejte na plech vystlaný pečícím papírem.
Pomašlujte je rozkvedlaným vejcem se smetanou a posypte mákem.
Nyní nechte 30-40 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 230 stupňů - dolní i horní ohřev s horkovzduchem a na spod dejte misku s vodou, aby vznikla pára.
Když jsou housky nakynuté, dejte plech/plechy do trouby a pečte 10 - 12 minut.
Po upečení plech/plechy s upečenými houskami zakryjte vlhkými utěrkami, aby se zapařily a byly krásně měkoučké.
Nechte 20 minut vychladnout a poté můžete jíst.

Úplně nejlepší housky, co jsem kdy pekla. Přítelovi moc chutnají a už nechce jiné! Moc děkuji!
To mám radost!