Před nějakou dobou jsem dostala obrovskou chuť na mrkvový krém. Před očima i na jazyku jsem měla kombinaci mrkve, zázvoru, smetany a citrónové šťávy. A víte co? Vzniklo něco tak geniálního, že jsem to ani nečekala. 🙂
Jak na to?
1. Dejte si opravdu tu práci a mrkev dejte nejprve péct do trouby. Ta chuť bude úplně jiná, než když ji jen orestujete.
2. Na zalití použijte kuřecí vývar. Nebo hodně silný zeleninový, ale kuřecí je lepší.
3. Použijte 33% smetanu a pokud budete chtít, úplně na konci, když už je polévka uvařená a rozmixovaná můžete přidat do krému oříšek másla.
4. Citrónová šťáva chuť krásně doladí a osvěží.
Energetické hodnoty jsou vypočítány na 1 porci pomocí kalorických tabulek. Množství celkové energie na 1 porci je uvedeno v kcal ne v jednotce cal.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Očištěnou mrkev nakrájejte na menší kousky a dejte do pekáčku. Mrkev pokapejte 5 g olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte. Pekáček s mrkví nyní dejte do trouby na 20 minut. Ve středním hrnci rozehřejte zbytek oleje a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Do hrnce přidejte i pečenou mrkev a vše spolu ještě orestujte. Nyní přilijte vývar a vařte, dokud nebude mrkev úplně měkká. Nakonec přidejte najemno nastrouhaný zázvor a smetanu a citrónovou šťávu (množství si určete sami) a rozmixujte dohladka. Ihned servírujte spolu s bylinkami a dýňovými semínky. Skvělé je doplnit ji i kostičkami fety a krutony.
Krém z pečené mrkve
Ingredients
Instructions
Nutrition