Oběd/ Podzimní recepty/ Recepty/ Večeře/ Zimní recepty/ Život

Kachní prso se šípkovou omáčkou, restovanými žampiony a dýňovým pyré

Co Vám budu povídat, začali jsme s manželem sledovat nové díly soutěže Masterchef a hned po prvních dílech, kdy soutěžící předváděli neskutečně skvělá jídla a dost často i kachní prsa, jsme na ně oba dostali chuť. 😀 A tak jsem se rozhodla, že se doma také vyšvihnu a tuhle dobrotu připravím. V hlavě mě napadla kombinace s restovanými žampiony a dýňovým pyré, ale v průběhu vaření, kdy jsem doma objevila šípkovou zavařeninu, bylo jasné, že ji musím do pokrmu také zakomponovat a řeknu Vám, byla to vážně slast. 🙂 Připravit kachní prsa není nic těžkého, takže věřím, že tohle jídlo zvádnete doma i Vy levou zadní i pravou přední. 😀

Kachní prso se šípkovou omáčkou, restovanými žampiony a dýňovým pyré

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 4 porce

Ingredients

  • Kachní prsa
  • 4 kachní prsa s kůží
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 2 snítky rozmarýnu
  • Dýňové pyré
  • 450 g dýně Hokkaido
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • sůl
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • Žampiony
  • 400 g hnědých žampionů
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • Šípková omáčka
  • výpek z kachních prsou
  • 2 polévkové lžíce šípkové zavařeniny
  • 1 dcl červeného suchého vína
  • sůl

Instructions

1

Jak na kachní prsa?

2

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

3

Kachní prsa nařízněte na kůži. Dejte pozor, abyste nařízli pouze kůži a ne i maso. Prsa ze všech stran osolte a opepřete.

4

Prsa dejte na studenou pánev kůží dolů.

5

Pánev dejte na sporák, zapněte střední vyšší stupeň a maso restujte, dokud se nevyškvaří z kůže všechen tuk.

6

Poté do pánve přidejte i přepuštěné máslo a rozmarýn a z vrchní strany maso pouze přelévejte výpekem a máslem.

7

Prsa nyní přendejte do pekáčku, zalijte výpekem z pánve a nechte 12 minut dopéct v troubě.

8

Poté nechte prsa odpočinout při pokojové teplotě 15 minut.

9

Poté je můžete nakrájet na plátky či překrojit jen na poloviny.

10

Jak na dýňové pyré?

11

Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kousky.

12

V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nadrobno pokrájenou cibuli a česnekem ve slupce.

13

Poté přidejte dýni a také orestujte.

14

Vyndejte česnek a dýni zalijte vodou, aby byla dýně ponořená.

15

Přidejte sůl a vařte do změknutí dýně.

16

Nakonec vodu slijte, přilijte smetanu a rozmixujte dohladka.

17

Jak na žampiony?

18

Žampiony omyjte, odkrojte konce nožiček a nakrájejte na čtvrtky nebo na plátky.

19

Na pánvi rozehřejte máslo a žampiony na něm orestujte, dokud nezačnou chytat zlatavou barvu.

20

V průběhu restování žampiony osolte a opepřete dle své chuti.

21

Jak na omáčku?

22

V pánvi rozehřejte výpek z masa a přilijte do něj víno.

23

Víno nechejte odpařit a přidejte zavařeninu.

24

Vše důkladně promíchejte a zredukujte, aby vznikla omáčka.

25

Dle Vaší chuti můžete dosolit.

26

Když máte všechny části jídla hotové, zbývá vše nandat na talíř a ihned můžete servírovat. 🙂 Pokud si tedy jídlo nechcete ještě předtím, než Vám skončí v břiše, vyfotit. 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply