Pečivo/ Recepty

Jak peču kváskový chleba

Od té chvíle, co jsem na Instagramu sdílela, že peču kváskový chleba se strhla hotová lavina dotazů a proseb o recept. Zpočátku, ale i teď Vás odkazuji na pekařskou mistryni Maškrtnici. Věřte, že u ní na blogu najdete úplně, ale úplně všechno. Já v pečení chleba nejsem žádný expert a peču pořád ten samý chleba. 😀 A to je vlastně tento od Julky. 🙂 Protože se dotazy na chleba stále a stále množily, rozhodla jsem se Vám tedy sepsat, jak peču chleba já a přidávám recept na škvarkový chléb. 🙂

 

 

Zaktivování kvásku

První, čím musíte začít je aktivace kvásku. Nevím, jestli to tak správně nazývám, ale já tomu tak říkám. To znamená, že vezmete kvas z lednice, smícháte ho s vodou a moukou. Já používám buď žitnou nebo pšeničnou. Na 2 chleby používám 10 g kvásku z lednice. Ten rozmíchám v 75 ml vlažné vody a poté přidám 75 g mouky, vše důkladně promíchám, aby vznikl tužší kvas, nádobu s kvasem přikryju utěrkou a dám přes noc na teplé místo odpočívat. Nejlépe by to mělo být 12 hodin. Zbylý kvas, který jsem vyndala z lednice zase do lednice vrátím.

Zamíchaný kvásek před nakynutím.

 Zamíchání těsta

Po 12 hodinách aktivace kvásku zamíchám těsto. Do mísy od robota vysypu 570 g hladké pšeničné mouky, 270 g žitné chlebové mouky, 550 g vlažné vody, 19 g soli a kvas. Nicméně z něj si odeberu 1 polévkovou lžíci a vrátím jej do sklenice, kde uchovávám kvásek, abych jej nakrmila. Kvas s nově přidaným důkladně promíchám a sklenici opět zavírám a vracím do lednice. Teď už stačí zadělat těsto. Mísu tedy dávám do robota, volím nástavec typu hák a cca 10 minut nechávám zpracovat těsto. To pak nechávám v hnětací míse 2 hodiny na teplém místě, aby začalo kynout. Sem tam jej několikrát rukama přeložím a nechám zase odpočívat.

Kvásek po 12 hodinách.

Jednu polévkovou lžíci vracím do sklenice s původním kvasem.

Zadělané těsto na chleba.

Rozdělení na bochníky

Další částí je rozdělení na bochníky. Těsto se snažím rozdělit vždy na dvě stejně velké části.Ošatky vysypu moukou a vložím do nich těsto. Já používám plastovou ošatku, ale doporučuji z ratanu. Sama jsem si je už objednala. Ošatky přikryju utěrkou a chleba nechávám kynout – 6 hodin. Těsto však průběžně kontroluji. Že je těsto správně nakynuté se prý pozná tak, že když do něj vtlačíte prst, otisk v těstě nezůstane, ale vrátí se.

Nakynuté těsto.

Pečení chleba

Troubu rozehřeju na 250 stupňů. Do trouby vložím malou zapékací mističku s vodou, aby se vytvořila pára. Plech vystlu pečícím papírem a z ošatky na něj vyklopím chleba. Bohužel se mi sem tam stane, že se těsto přichytí na ošatku, proto doporučuji spíše ratanové než plastové. No a pak se taky sem tam stane, že se chleba rozjede do stran. Což je případ i tohoto chleba, který jsem pekla. 😀 Měl by vypadat trošku lépe. Tak jak budu zas péct, přefotím ho. Nicméně tady můžete sami vidět, že nemá smysl se hned děsit, protože to, že se „rozlije“ neznamená, že z chleba bude placka. V troubě vyskočí. 🙂

Pak chleba cukrářským nožem na dorty naříznu. Vždy uprostřed, někdy po stranách a dávám do trouby. Nechávám péct na 250 stupňů 3 minuty a poté troubu ztlumím na 180 stupňů a peču cca 25 – 30 minut. Hotový chleba poznáte tak, že je krásně hnědý a když na něj poklepete vychází z něj dunivý zvuk.

Vychladnutí chleba

Po upečení nechte chleba 1 hodinu vychladnout, nejlépe na mřížce. Poté už můžete zakrojit a užívat si tu dokonalost. Podle mě je nejlepší jen tak s máslem nebo s česnekovobylinkovým máslem.

Tak a to je všechno. Chleba peču 1-2x týdně a kvas mi slouží od září. Takže se nebojte, že musíte péct každý den, abyste kvas „nezabili.“

Doufám, že Vám tento můj postup bude k něčemu užitečný a teď už ten recept na škvarkový chléb.

Škvarkový kvasový chléb

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 2 bochníky
Prep Time: 19 hodin

Ingredients

  • Kvas
  • 10 g kvásku z lednice
  • 75 g vlažné vody
  • 75 g hladké pšeničné nebo žitné mouky
  • Chleba
  • 570 g hladké pšeničné mouky
  • 270 g žitné chlebové mouky
  • 550 g vlažné vody
  • 200 g škvarků
  • 19 g soli
  • kvas

Instructions

1

Založte kvas - kvásek z lednice rozmíchejte ve vodě a poté přimíchejte mouku.

2

Zbyly kvásek z lednice vraťte do lednice a ten, co jste "nakrmili" přikryjte utěrkou a dejte na 12 hodin odpočívat.

3

Po 12 hodinách zamíchejte těsto ze všech surovin, 1 polévkovou lžíci zaktivovaného kvasu ale schovejte do nádoby k tomu starému a společně obojí promíchejte a dejte zpět do lednice.

4

Těsto nechte nyní v hnětací míse 2 hodiny odpočívat. Sem tam jej přeložte.

5

Poté těsto rozdělte na 2 stejně velké bochníky, které dejte do ošatek vysypaných moukou.

6

Ošatky přikryjte utěrkou a těsto nechte 6 hodin kynout.

7

Troubu rozehřejte na 250 stupňů a na dno trouby vložte malou zapékací mističku s vodou, aby se vytvořila pára.

8

Plech vystlete pečícím papírem a překlopte na něj chleba. Ten nařízněte dle svých preferencí a kreativity. 😀

9

Plech dejte do trouby a chléb pečte 3 minuty na 250 stupňů, poté teplotu ztlumte na 180 stupňů a pečte dalších 25 - 30 minut.

10

Chléb nechte vychladnout 1 hodinu na mřížce.

You Might Also Like

3 komentáře

  • Reply
    Denyny
    7.1.2019 at 20:04

    Moc díky za recept, dneska jsem dostala od ségry kvas a předevčírem od dědy domácí škvárky, takže se mi článek moc hodí 🙂

    • Reply
      Kate
      8.1.2019 at 22:22

      To jsem ráda. Tak ať se povede! 🙂

  • Reply
    Hummus s karamelizovanou cibulkou a mrkví – MamaChef
    19.1.2019 at 22:15

    […] který mi darovala Kačka z blogu Milluji – článek s postupem a receptem na chleba najdete zde. A tip pro Brno – kvásek vám darují např. ve zmiňovaném Elsner […]

  • Leave a Reply