Dýně jsou na podzim úplně všude a dýňové pyré se dá uplatnit v mnoha receptech, pokud jste jen trochu kreativní. Já tentokrát upekla dýňovou roládu s perníkovým kořením a krémem z čerstvého sýru a bylo to naprosto skvělé. Parádně podzimní. Jen upozorňuji, že velikostně to není velká roláda jako jste zvyklí třeba u piškotové, je to opravdu taková roládka.
Takže klidně je udělejte hned 2, pokud čekáte větší návštěvu.
Recept jsem připravila pro Svět plodů, kde najdete skvělou mouku z vlašských ořechů, mletou cejlonskou skořici a vanilkovou pastu.



Perníčková dýňová miniroláda s cream cheese
Ingredients
- Roláda:
- 3 vejce pokojové teploty
- 70 g hladké pšeničné mouky
- 30 g mouky z vlašských ořechů
- 1 kávová lžička kypřícího prášku
- ½ kávové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 1 kávová lžička perníkového koření
- 160 g dýňového pyré
- 150 g třtinového cukru
- 50 g krupicového cukru
- Krém:
- 50 g změklého másla
- 200 g Lučiny
- 50 g moučkového cukru
- 1 kávová lžička vanilkové pasty
Instructions
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Horní spodní ohřev bez horkovzduchu.
Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do sněhu.
V jedné míse smíchejte hladkou mouku, mouku z vlašských ořechů, kypřící prášek, sodu, sůl, perníkové koření a skořici.
V druhé míse vymíchejte spolu dýňové pyré, žloutky a oba druhy cukru. Poté přidejte směs mouky a koření a nakonec opatrně vmíchejte sníh.
Těsto pak vylijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete jej do všech stran. Dejte péct na 18 minut do trouby.
Po vytažení okamžitě překlopte plát těsta na čistou utěrku, opatrně odlepte pečící papír. Z těsta to může jít lehce hůře, dávejte tedy pozor, ať se neprotrhne. A spolu s utěrkou zamotejte do rolády. Nechte nyní cca 1 hodinu vychladnout.
Mezitím připravte krém, máslo vyšlehejte spolu s Lučinou, cukrem a vanilkovou pastou.
Roládu nyní rozrolujte, potřete krémem a opět zarolujte, ihned můžete krájet na plátky a servírovat.

