Italské risotto u nás doma vařím svátečně. Není na něm tedy nic moc složitého, ale musím se přiznat, že má starší dcera se k němu ještě neprojedla. Tak snad to přijde brzy. Risotto tedy vařím jen sobě a manželovi a tohle topinamburové je úžasné! Krásně krémové, nasládlé po topinamburech a krásně jej doplňují žampiony. Já sama bych ho mohla jíst klidně i bez makrely, tak je jen na vás, jestli risotto o kousek ryby doplníte nebo jídlo necháte bez ní.
Recept vznikl ve spolupráci s olivovým olejem značky Borges.




Topinamburové risotto s restovanými žampiony a uzenou makrelou
Ingredients
- Pyré z topinambur:
- 360 g očistěných topinambur bez slupky
- 200 g krémové smetany 16% tuku
- Risotto:
- 1 šalotka
- 270 g rýže vhodné na italské risotto – Aborio, Carnaroli
- 40 g olivového oleje Borges Classic
- 0,5 dcl suchého bílého vína
- 800 ml kuřecího vývaru
- 80 g parmezánu
- 50 g studeného másla
- topinamburové pyré
- Restované žampiony:
- 150 g čerstvých žampionů
- olivový olej Borges Classic
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- K servírování:
- 4 filety uzené makrely
- listový špenát
- klíčky či microgreens
Instructions
Nejprve připravte pyré – topinambury dejte do osolené vody a uvařte je doměkka.
Poté je rozmixujte spolu se smetanou.
Šalotku očistěte a nakrájejte nadrobno.
Ohřejte v rendlíku vývar.
V hlubší pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli do sklovata.
Poté přidejte rýži a také ji orestujte cca 1-2 minuty.
Přilijte víno a nechte vypařit.
Nyní přilijte jednu naběračku horkého vývaru a za občasného míchání vařte risotto. Vždy když se vývar odpaří, přidejte novou naběračku a takto postupujte až do chvíle, kdy bude rýže tzv. al dente.
V tu chvíli přidejte do pánve pyré.
Jakmile odstavíte risotto z plotny, přidejte i najemno nastrouhaný parmezán a máslo. Případně dle chuti dosolte.
Mezitím, co se bude vařit risotto očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky.
Na troše olivového oleje je orestujte do měkka. Osolte a opepřete dle chuti.
Hotové risotto nalijte do talířů, položte na něj filety makrely, dozdobte ho špenátem a klíčky a nakonec přidejte plátky žampionů.
Ihned servírujte.



V recepte mate chybu 50 dcl vina je vela. Asi ste omylom pridali 0. Spravne je pravdepodobne 5 dcl vina, potom to je 500 ml.
Děkuji za upozornění, opravím. Má to být 0,5 dcl
Tak este menej
, dobre, ten zbytok vina zredukujem ja
.