Pokud milujete pistácie, určitě byste měli u tohoto receptu zpozornět! Obsahuje totiž pistácií dost! A ve spojení s kyselkavými malinami a sladkou bílou čokoládou, no co vám budu povídat, je to kombinace naprosto DO-KO-NA-LÁ! Už ta vůně, co se bude linout při pečení z trouby vás uhrane, věřte mi! Není to ale žádná dietka, takže i když se vám bude chtít koláč sníst celý najednou, nedoporučuji to dělat.
Mé tipy, aby se koláč povedl co nejlépe:
- Použijte všechny uvedené ingredience. Neobměňujte je. U pečení to vážně nedoporučuji.
- Pistácie i kešu ořechy rozemelte opravdu důkladně.
- Těstu i náplni rozhodně dopřejte odpočinek – 2 hodiny v lednici.
- Čokoládu přidejte do pistáciové náplně opravdu až nakonec.
- Těsto před vložením do dortové formy pořádně rozválejte, aby bylo tenké.
- Maliny lze použít čerstvé i mražené. Pokud zvolíte mraženou variantu, není potřeba maliny rozmražovat, zbytečně by zvodnatěly.
- Pečte na horní a dolní ohřev s horkovzduchem.




Pistáciový koláč s malinami a bílou čokoládou
Ingredients
- Korpus - křehké těsto:
- 250 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 130 g studeného másla - nakrájené na kostky
- kůra z půlky pomeranče
- Náplň:
- 100 g pistácií (loupaných a nesolených)
- 150 g kešu ořechů
- 3 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- 25 g hladké pšeničné mouky
- šťáva a kůra z půlky pomeranče
- 100 g bílé čokolády
- 250 g malin (čerstvých či mražených)
- špetka soli
- K podávání:
- 300 g zakysané smetany
Instructions
Nejprve připravte korpus. Do mísy od robota přesejte mouku, přidejte nakrájené studené máslo, vejce a žloutek, nastrouhejte kůru z pomeranče. Přidejte oba cukry.
Zvolte nástavec typu hák a nechte cca 5-10 minut zpracovat těsto.
Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočívat do lednice na 2 hodiny.
Mezitím připravte náplň - pistácie i kešu ořechy rozmixujte na hladkou moučku.
Do mísy od robotu přesypte namleté ořechy a přidejte vejce, oba cukry, mouku, špetku soli. Vymačkejte také pomerančovou šťávu a přidejte najemno nastrouhanou kůru.
Zvolte nástavec typu K a zpracujte těsto. Nakonec přidejte nadrobno pokrájené kousky bílé čokolády.
Náplň dejte do uzavíratelné misky a dejte ji také odpočívat do lednice.
Před pečením rozehřejte troubu na 180 stupňů.
Vychlazené těsto rozválejte na pomoučené ploše do kruhu, který bude odpovídat koláčové formě.
Těstem pak překryjte formu a vtlačte jej, aby těsto kopírovalo dno i strany formy. Zbytky těsta, které přečuhují přes okraj opatrně odkrojte.
Nyní na těsto naneste rovnoměrně náplň.
Nakonec přidejte maliny, které lehce do náplně zatlačte.
Nyní dejte na 30-35 minut péct. Já pekla asi 32 minut.
Koláč po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Podávejte se zakysanou smetanou.


