Domácí bramborové noky se žampionovou omáčkou

Doma bylo plno brambor, polohrubá mouka a žampiony a tak tenhle nápad na nedělní oběd vznikl docela rychle. 🙂 Pokud máte čas, určitě si připravte domácí noky, ten rozdíl oproti kupovaným vážně poznáte! 🙂

Domácí bramborové noky se žampionovou omáčkou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 4 porce
Prep Time: 20 min Cooking Time: 60 min

Ingredients

  • 1 kg moučných brambor
  • 2 vejce
  • 1 kávová lžička soli
  • 300 g polohrubé pšeničné mouky
  • 1 kávová lžička olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 14 středních žampionů
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • špetka mletého rozmarýnu či tymiánu
  • 180 g rýžové smetany
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • čerstvá bazalka
  • parmazán

Instructions

1

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka.

2

Brambory nechte chvilku vychladnout, poté je oloupejte a nastrouhejte najemno.

3

Na vál nebo pracovní desku nasypte mouku, přidejte nastrouhané brambory, doprostřed udělejte důlek a rozklepněte 2 vajíčka.

4

Přidejte sůl a rukama zpracujte těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky.

5

Těsto nyní rozdělte na 4 velké kousky a každý kus vyválejte do dlouhého válečku.

6

Ten nyní nakrájejte na stejně velké kousky.

7

V ruce každý kousek vytvarujte do tvaru noku.

8

Vrchní část obalte v troše mouky a vidličkou do noku vtlačte rýhy.

9

Hotové noky uvařte ve vařící osolené vodě. Když vyplavou jsou hotové.

10

Přendejte je nejprve do sítka, aby okapaly od vody a poté je dejte do olejem lehce vymazané mísy, kde je promíchejte, aby se neslepily.

11

Před servírováním je můžete ještě opéct na nepřilnavé pánvi. Měly by mít na sobě olej z mísy, takže na pánev by neměla být potřeba dávat nějaký tuk.

12

Omáčku připravíte tak, že na olivovém oleji orestujete česnek s na plátky pokrájenými žampiony.

13

Přilijte víno, které nechte odpařit a chvilku poduste, přidejte sůl a rozmarýn či tymián a nakonec přilijte smetanu.

14

Chvilku opět povařte. Úplně před koncem přidejte do omáčky citrónovou šťávu.

15

Noky nyní promíchejte s omáčkou.

16

Na talíři ozdobte bazalkou a posypte lehce parmazánem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..