Co se týče Velikonoc, nejsem jejich nadšenec. Nejsme věřící, takže z tohoto pohledu jsme tyto svátky nikdy neslavili, nicméně vždy se u nás doma barvila vajíčka, pekl mazanec, beránek a na Zelený čtvrtek se jedlo něco zeleného. Většinou to byl špenát, klasika.
A právě tohohle zeleného dne se držím a snažím se, abych něco v této barvě snědla. Musím se však přiznat, že v kuchyni netrávím od narození Natalinky tolik času, kolik jsem zde trávila, a tak vše co připravuji musí být maximálně jednoduché. Úplně nejlepší je, když daný pokrm můžu strčit do trouby. Za prvé se mi pečenou dobrotou krásně provoní byt, tak domácky… Nevím, jak vy, ale já to miluju. Vůně jídla linoucí se z kuchyni je jednou z nejkrásnějších vůní podle mne.
A protože po několika katastrofách už tolik neexperimentuji, rozhodla jsem se, že pro tentokrát se nechám inspirovat receptem od někoho, jehož receptům fakt věřím. Jedním z těchto lidí (foodblogerů) je Kateřina Winterová. Pokud vám toto jméno nic neříká, pak vám připomenu skvělý pořad na České Televizi – Herbář. Už víte? 🙂 Katka má recepty na Tchibo blogu a přesně tam jsem našla jarní a dostatečně zelený quiche a protože já „kyše“ miluju a jsou navíc dost jednoduché, rozhodla jsem se, že tento recept vyzkouším.
Recept jsem si tedy mírně poupravila, přidala jsem kousek nivy a místo kopřiv, které jsem nesehnala, jsem použila špenát. Jo a taky jsem neměla hodinu čas, abych nechala těsto odležet, prostě matka, co nemá čas a dělá všechno na poslední chvíli. 😀
Upřímně, už po přečtení receptu jsem si byla jistá, že to bude hrozně dobrý, ale výsledný koláč mě překvapil víc než jsem čekala. Spojení tvarohu, Lučiny, medvědího česneku a v mém podání ještě špenátu a nivy bylo naprosto dokonalé. Takže krátce po upečení jsem rychle spořádala dva kousky. No a bylo to tak dobrý, že jsme jej slupli s Jirkou na večeři jako malinu. 😀
Vzhledem k tomu, že tento koláč u vás na Instagramu vzbudil dost zájem a několik z vás si psalo o recept, originál najdete zde.
A mnou trošku pozměněný recept je tady:
Ingredience
Těsto
280 g hladké špaldové mouky
140 g studeného másla
80 ml studené vody
sůl
Náplň
200 g Lučiny
100 g tučného měkkého tvarohu
100 g nivy
2 vejce
250 ml bio plnotučného mléka
100 g listů medvědího česneku
hrst čerstvého špenátu
čerstvě mletý pepř
sůl
- Nejprve připravte těsto. Do mísy od robotu dejte kousky másla, mouku, vodu a sůl.
- Robota nechte cca 5-10 minut zpracovat těsto.
- Těsto nechte nejlépe 1 hodinu odležet v lednici.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Po hodině těsto vyválejte do kruhu a vtlačte do koláčové formy, přebytky odřízněte.
- Těsto propíchejte vidličkou a položte na něj pečící papír a na něj luštěniny, aby se těsto při pečení nenafouklo.
- Těsto dejte péct na 20 minut do trouby.
- Mezitím připravte směs. Medvědí česnek pokrájejte na větší kousky, špenát také.
- Medvědí česnek i špenát přendejte do mísy, přidejte tvaroh, Lučinu, mléko, sůl, pepř, vejce a nadrobte i nivu.
- Vše důkladně promíchejte.
- Poté, co je těsto předpečené jej nechte chvíli vychladnout a poté na těsto přendejte připravenou směs.
- Pečte na 180 stupňů cca 30 minut.
- Podávat můžete ihned po upečení teplé, ale koláč je skvělý i studený.
Elite Bloggers – Content Marketing
1 comment