Mám pro vás jeden rychlý podzimní talíř na skvělý a zdravý podzimní talíř s rýží SOS. A návod, jak správně uvařit rýži? Před vařením ji propláchněte, rýži vařte v dvojnásobném množství vody a vařte ji pozvolna 18-20 minut. Rýži ihned podávejte nebo s ní dále pokračujte ve vaření. Pokud rýži nechcete ihned jíst, dejte ji vychladit do lednice, při chladnutí v pokojové teplotě v rýži může vzniknout bakterie Bacillus cereus a správným zchlazením tomu lze předejít. Nikdy nejezte rýži, kterou jste nechali stát v pokojové teplotě déle než 4 hodiny.
Recept vznikl ve spolupráci s rýží SOS, konkrétně pro tento recept jsem zvolila typ Classic.


Podzimní talíř s rýží, jablkem, cizrnou, avokádem, fetou a medovým dresinkem
Ingredients
- Rýžová směs:
- 200 g rýže Classic SOS v suchém stavu
- 1 polévková lžíce přepuštěného másla
- 1 velké červené jablko
- 350 g cizrny v nálevu
- 1/2 kávové lžičky mletého zázvoru
- 1/2 kávové lžičky mleté kurkumy
- 1/4 kávové lžičky kardamomu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 hrsti čerstvé rukoly
- 200 g fety
- 1 zralé avokádo
- Dresink:
- 70 g francouzské hořčice
- 2 polévková lžíce medu
- 30 g extra panenského olivového oleje
- 2 polévkové lžíce balsamikového octu
- špetka soli
Instructions
Jablko omyjte a nakrájejte na menší kousky. Na přepuštěném másle jej spolu se scezenou cizrnou orestujte. Přidejte kukrumu, zázvor, kardamom, pepř a sůl, promíchejte.
Rýži propláchněte a dejte vařit do dvojnásobného množství osolené vody. Vařte pozvolna 18-20 minut. Po uvaření smíchejte s jablkem a cizrnou.
Přidejte rukolu a promíchejte.
Přendejte na talíř, přidejte rozdrobenou fetu a avokádo.
V misce smíchejte hořčici, med, ocet, olivový olej a sůl a zakápněte jím jednotlivé porce.
Nakonec můžete pokapat kvalitním extra panenským olivovým olejem a opepřit dle chuti.
