U nás doma máme fakt moc rádi žampiony. A pokud je to ve spojení se smetanovou omáčkou, je naše nadšení dvojnásobné. Tento recept jsem sice vytvořila se žampiony, ale až bude houbařská sezóna, rozhodně ho vyzkoušejte i s hříbky, bude to dokonalost!
Recept jsem vytvořila v rámci spolupráce s jasmínovou rýží značky SOS.


Houbové ragů s jasmínovou rýží
Ingredients
- 100 g slaniny
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 g žampionů nebo hříbků
- sůl dle chuti
- 200 ml vody/zeleninového či kuřecího vývaru
- 1/2 kávové lžička mleté sladké papriky
- 1/2 kávové lžičky dijonské hořčice
- 200 g smetany ke šlehání
- hrst listové petrželky
- 150 g jasmínové rýže v suchém stavu
Instructions
Cibuli a česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno. Žampiony důkladně omyjte, odkrojte konce nožiček a nakrájejte na plátky. Slaninu nakrájejte na kostičky.
V hlubší pánvi orestujte slaninu, dokud nepustí tuk a nevyškvaří se, poté přidejte cibuli a česnek a orestujte do sklovata.
Nyní přidejte žampiony, orestujte, osolte, přidejte mletou papriku a zalijte vodou nebo vývarem, duste dokud žampiony nezměknou.
Nakonec přidejte smetanu spolu s hořčicí a ještě chvíli provařte, dokud se smetana zredukuje a vznikne krémová konzistence omáčky.
Mezitím co připravujete žampiony uvařte rýži. Pokud máte rýžovar, tak v rýžovaru. Po uvaření rýži rozprostřete na plech a nechte chvíli zchladnout, aby se jednotlivá zrnka rýže oddělily. Pokud nemáte rýžovar, připravte rýži tak, že do hrnce dejte rýži a dvojnásobek vody. Rýži osolte a vařte pozvolna na středním stupni. Trvá to cca 20 minut. Poté rýži stejně jako po uvaření v rýžovaru rozprostřete na plech a nechte vysušit, aby se zrnka oddělily.
Podávejte s houbovým ragú a na talíři ozdobte najemno nasekanou petrželkou.
