Mám ráda recepty s příběhem a tento je jeden z nich. To jsem tak jednou jela s dcerou ke své švagrové a neteři a švagrová se mě zeptala, co budeme jíst na oběd. Já jí napsala, že vůbec netuším, ale že si klidně můžeme něco objednat. Míša (švagrová) mi nakonec odepsala, že udělá pečeni v mléce, že je to skoro bez práce a že je to velká dobrota. Já se na to tedy moc netvářila, vůbec jsem si to nedokázala představit. Ale nakonec mě tohle jídlo dostalo, protože je to vážně velká dobrota. A jak na ni?


Vepřová pečeně v mléce
Ingredients
- 1 kg farmářské vepřové pečené
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 polévková lžíce přepuštěného másla
- 1 l bio plnotučného mléka
- 8 snítek tymiánu
- 4 stroužky česneku
- 200 - 400 g zakysané smetany
- pažitka
Instructions
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Maso, omyjte, osolte a opepřete.
V pánvi rozpusťte přepuštěné máslo a ze všech stran zatáhněte maso.
Maso přendejte nyní do pekáče, zalijte jej mlékem, přidejte tymián a oloupaný česnek, zakryjte pekáč a dejte na hodinu a půl maso péct.
Pokud není maso měkké, nechte jej ještě 30 minut péct, ale měla by mu hodina a půl stačit.
Po upečení maso vyndejte z pekáče, nechte jej chvilku odpočinout a pak jej nakrájejte na plátky.
Z mléka vyndejte česnek a tymián a na plotně jej svařte na polovinu.
Poté k němu přidejte zakysanou smetanu (pokud je jedna málo a omáčka není dostatečně hustá, přidejte ještě část druhého kelímku nebo klidně celý) a nasekanou pažitku.
Podávejte s bramborovou kaší, šťouchačkami či pečenými brambory.

