Nastalo září a to mnoho lidí vnímá už jako podzim. Dost mě to rozesmívá, protože ve chvíli, kdy nastane datum 1.září, už skoro každý říká, že tu máme podzim. Přitom to není pravda, podzim prostě začíná až 23.září a říkejte si co chcete. Teď probíhá krásné babí léto.
Podzim nicméně přichází a tak se začíná ochlazovat. No a minulou neděli bylo ideální sychravé počasí, kdy je super být doma v teple, uvařit si čaj nebo kakao a pozorovat, co se děje venku skrze okno. A právě v tomhle chladném počasí je také ideální čas na to, upéct si tradiční jablečný koláč. Recept je úplně klasický základní, nicméně se nebojte experimentovat dle vašeho uvážení.
Já určitě chystám několik dalších variací, například se sušeným ovocem, karamelizovanými ořechy či jen s karamelem.
Takže se máte na co těšit.
Ingredience na 1 jablečný koláč
Těsto
650 g hladké mouky (ideální je určená na křehké těsto)
130 g třtinového cukru
250 g studeného másla nakrájeného na kostky
špetka soli
2 bio žloutky
studená vychlazená voda dle potřeby (4-10 polévkových lžic)
- Všechny ingredience dejte do mísy od robotu, zvolta nástavec typu hnětací hák a nechte po dobu cca 10 minut robota zpracovat těsto.
- Vodu přidávejte postupně. Nejprve zkuste přidat jen 4 lžíce, pokud se těsto při hnětení nebude spojovat, přidávejte postupně další vodu.
- Zpracované hladké těsto zabalte do potravinové fólie a dejte jej vychladit na 1 hodinu. Mezitím připravte náplň.
Jablečná náplň
8 velkých jablek Granny Smith
60 g třtinového cukru
šťáva z půlky citrónu
1 kávová lžička mleté skořice
malý panák kvalitního rumu nebo calvadosu
2 polévkové lžíce vody
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
kyselejší meruňková marmeláda (libovolně, ale doporučuji)
- Jablka očistěte od slupky a nakrájejte na menší kousky.
- Kousky jablek dejte do hluboké pánve, přidejte cukr, vodu a rum či calvados a na středním plameni jablka povařte po dobu 15 minut, tak aby změkly.
- Když jsou jablka měkká, přidejte citrónovou šťávu a kukuřičný škrob. Ten je důležitý, aby nasákl přebytečnou tekutinu z jablek.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Těsto na koláč vyndejte z lednice a rozválejte jej do kruhu na tloušťku cca 1 – 1,5 cm, a tak ,aby by průměr větší než průměr koláčové formy.
- Vyválené těsto nyní vtlačte do formy a do stran formy a tam, kde přečuhuje, jej opatrně odřežte.
- Těsto potřete marmeládou a rovnoměrně rozprostřete jablečnou směs.
- Z těsta, co vám zbylo vyválejte obedlník a pomocí rádýlka vytvořte z těsta pásky 1,5 – 2 cm široké, abyste mohli vytvořit mřížku na koláč.
- Pásky nejprve položte vertikálně a poté propleťte pásky horizontálně, tak, jak je to na fotce.
- Pokud máte chuť, můžete ještě plátky těsta zaplést do copů a obložit je kolem dokola koláče, ale není to nutné, je to už jen pro efekt.
- Koláč nyní dejte do trouby a pečte dozlatova 40 – 45 minut.
- Po upečení nechte vychladnout, nakrájejte jej na 10 či 12 kousků a podávejte jej s kvalitní vanilkovou či oříškovou zmrzlinou, čerstvou šlehačkou či vanilkovou omáčkou.
2 comments