Dýňový kváskový chleba

Dýně a podzim, to už je prostě klasika. Když jsem dnes přemýšlela, co s tou další dýní Hokkaido připravím, v hlavě jsem měla několik variant. Nakonec jsem se ale rozhodla z jedné části udělat pyré a použít jej do chleba a z druhé části udělat pyré jako přílohu k dušenému hovězímu.
Co se týče chleba, neměla jsem moc představu, jak bude dýňový chleba chutnat a pak mě napadla kombinace se sýrem Gran Moravia. Tahle kombinace vyšla nakonec úplně dokonale a proto se o něj s Vámi chci podělit. 🙂

Dýňový kváskový chleba

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 1 bochník
Prep Time: 18 h Cooking Time: 35 min

Ingredients

  • Rozkvas:
  • 25 g žitného či pšeničného kvásku
  • 150 g chlebové pšeničné mouky
  • 150 g vlažné vody
  • Těsto:
  • rozkvas
  • 140 g pečené dýně
  • 50 g vody
  • 550 g pšeničné chlebové mouky
  • 190 g vlažné vody
  • 12 g soli
  • 30 g najemno nastrouhaného sýru Gran Moravia

Instructions

1

12 hodin předem připravte rozkvas - kvásek rozmíchejte v uzavíratelné míse ve vodě, poté přidejte mouku a vše promíchejte.

2

Mísu nyní uzavřete anebo překryjte potravinovou fólií a nechte 12 hodin zaktivovat.

3

Po 12 hodinách zadělejte těsto.

4

Nejprve připravte dýňové pyré - pečenou dýni rozmixujte s 50 g vody, nemusí to být úplně dohladka, klidně může být struktura trochu hrubší.

5

Mouku nyní nasypte do hnětací mísy, přidejte vodu a pyré a nechte 30 min - 1 hodinu jen stát.

6

Poté přidejte sůl a nastrouhaný sýr, zvolte nástavec typu hák a nechte robota na nízký stupeň cca po dobu 10 minut zadělat těsto.

7

Těsto nyní nechte 1 hodinu odpočívat, poté jej několikrát přeložte a nechte zase 1 hodinu odpočívat, poté znovu přeložte a dejte do ošatky kynout na 2 hodiny.

8

Troubu rozehřejte na 270 stupňů, dolů nezapomeňte dát misku s vodou, ať vznikne pára.

9

Chleba překlopte na plech, nejlépe perforovaný, nařízněte jej a dejte ihned do trouby.

10

Prvních 10 minut pečte na 270 stupňů, dalších 10 min na 240 a posledních 15 minut na 200 stupňů.

11

Po upečení nechte 1 hodinu vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..