Rychlý chléb bez droždí

Peče celé Česko, a tak mnohým z nás chybí droždí. Já peču z kvásku, ale vím, že je mnoho z Vás, kteří se kvasu bojí, a tak jsem si vzpomněla na jeden typ chlebu, který nepotřebuje kynout. Je to irský chléb, který se kypří pouze sodou. Výsledek je trošku buchtoidní chleba, ale to na tom, že je naprosto dokonalý a hotový do 60 minut nic nemění. 🙂

Rychlý chléb bez droždí

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Katka Serves: 1 bochník
Prep Time: 15 min Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • 200 g pšeničné celozrnné hladké mouky
  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1 vrchovatá lžička jedlé sody
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 450 g podmáslí
  • 2 hrsti vlašských ořechů nebo 1 hrst oblíbených semínek či mixu semínek, ale nemusí být ani jedno, pokud Vám v pečivu ořechy a semínka vadí

Instructions

1

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Já volím horní spodní ohřev s horkovzduchem s přidáním páry.

2

Do hnětací mísy nebo ručně smíchejte nejdříve sypké suroviny - prosejte mouku, přidejte sůl a sodu.

3

Poté přidejte med, podmáslí, ořechy nebo semínka a buď zvolte nástavec typu hák a nechejte pracovat 10 minut robota nebo zpracujte těsto rukama.

4

Musí být celistvé a elastické. Pokud se Vám zdá lepivé, přidejte mouku, je vcelku jedno, kterou zvolíte. Zda celozrnnou nebo klasickou.

5

Pokud jej zpracováváte v míse, nakonec jej ještě dejte na pomoučenou desku a párkrát přeložte. Těsto by se nemělo lepit.

6

Vytvarujte bochník a přemístěte jej na plech s pečícím papírem.

7

Nyní chleba uprostřed nakrojte ostrým nožem do kříže.

8

Dejte hned péct na 40 minut.

9

Po upečení nechte vychladnout alespoň 45 min, nejlépe hodinu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..