Božská vánočka

Vánočka nesmí o Vánocích chybět. To je jasná věc přece! 🙂 Která je ale ta nejlepší, dokonalá, křupavá a zároveň vláčná? Podle mne je to přesně tato. Tak ji vyzkoušejte. 🙂

Božská vánočka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 1 vánočka
Prep Time: 2 h Cooking Time: 45 min

Ingredients

  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 - 200 ml vlažného mléka - přilévejte postupně
  • 330 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g hrubé pšeničné mouky
  • 120 g mletého cukru
  • 1 kávová lžička mleté vanilky
  • špetka soli
  • 120 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 80 g rozinek
  • 30 g mandlových plátků
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 citrónu (chemicky neošetřený)
  • 20 g mandlových plátků
  • 1 žloutek
  • 1,5 polévkové lžíce smetany (obojí pokojové teploty)

Instructions

1

Rozinky namočte do vody.

2

Droždí rozdrobte do misky, trochu jej pocukrujte a nechejte jej stát, začne se rozpouštět.

3

Ve chvíli, kdy je rozpuštěné, přidejte trochu vlažného mléka a 2 polévkové lžíce mouky, vytvořte kvásek a nechte jej vzejít cca 10 minut.

4

Obě mouky přesejte do hnětací mísy, přidejte prosátý cukr, vanilku, sůl, vejce i žloutky, máslo, zbytek mléka (zkuste nejprve celkové množství 150 ml - nezapomeňte, že mléko je i v kvásku) a kůru z citrónu.

5

Nakonec přilijte kvásek, zvolte nástavec typu hák a nechte zpracovat těsto.

6

Ke konci přidejte i okapané rozinky a mandle a zapracujte je do těsta.

7

Těsto nyní přendejte do plastové mísy, pomoučete ho, přikryjte utěrkou a nechte jej alespoň 1 hodinu kynout. Průběžně těsto kontrolujte, pokud by se stalo, že nekyne, je moc těžké, tudíž do něj zapracujte ještě trochu tekutiny - mléka. Mělo by se odlehčit a krásně nakynout.

8

Poté z těsta vytvořte 5 stejně velkých částí, ze kterých vyválejte stejně dlouhé a tlusté prameny a z těch zapleťte vánočku.

9

Je mi jasné, že je to pro někoho komplikovaný úkol, takže doporučuji videa na youtube nebo na Instagramu Maškrtnice, ta má na zapletení skvělé video.

10

Vánočku nyní nechte 45 min či hodinu kynout.

11

Troubu rozehřejte na 170 stupňů.

12

Žloutek rozmíchejte se smetanou a potřete jím vánočku.

13

Vánočku nakonec posypejte plátky mandlí.

14

Dejte péct na 45 minut.

15

Pokud se bude vánočka shora dělat rychleji, přikryjte ji alobalem či kouskem pečícího papíru.

16

Po upečení nechte zcela vychladnout a až poté jí krájejte.

2 comments

  1. Ahoj, dalo by se čerstvé droždí nahradit sušeným? Žijeme na Zélandu a čerstvé se tu shání horkotežko 🙂

    1. Omlouvám se za pozdní odpověď! Určitě dalo, použila bych tím pádem 14 g sušeného droždí a připravila kvásek z trochy vlažného mléka, cukru, mouky a poté zapracovala do těsta.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *