Dýňové risotto s pečeným česnekem a ricottou

Fitness verze dýňového risotta je tady. 🙂 Fitness říkám jakémukoliv jídlu, které se je v odlehčené verzi a je vhodné pro všechny, kdo si hlídají váhu či budují svaly. 🙂 Díky ricottě je krásně krémové a podle mě si ani nepomyslíte, že by Vám v něm chybělo máslo. 🙂 Tak šup na něj a dobrou chuť přeji. 🙂

Dýňové risotto s pečeným česnekem a ricottou

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 3-4 porce
Prep Time: 10 min Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • půlka dýně Hokkaido
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • 140 g ricotty
  • 100 g plnotučného mléka
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 bílá cibule
  • 200 g rýže Arborio
  • 0,5 dcl suchého bílého vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 50 g sýru Gran Moravia či Parmezánu
  • dýňová semínka, nasekané pistácie, lístky meduňky a dýňový olej k podávání

Instructions

1

Rozehřejte troubu na 180 stupňů.

2

Dýni omyjte a nakrájejte na větší kousky, dejte ji do zapékací mísy.

3

Česnek zbavte slupky a také dejte do zapékací mísy.

4

Pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a dejte na 20 min péct do trouby.

5

Ohřejte v rendlíku vývar.

6

Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte 2.lžíci olivového oleje, cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji nadrobno.

7

Cibuli orestujte a přidejte rýži, kterou také lehce orestujte.

8

Nyní přilijte víno a nechte odpařit.

9

Ztlumte plamen na střední vyšší (já mám na indukci 9 stupňů a na risotto volím stupeň 6 či 7).

10

Teď je čas na vývar, přilijte ho do pánve ale pouze tolik, aby byla rýže ponořená a vždy jak se odpaří, přilijte další vývar, takto postupujte až do chvíle než je rýže na skus.

11

Upečenou dýni rozmixujte dohladka spolu s ricottou a mlékem.

12

Dýňové pyré přidejte uvařené rýže.

13

Přidejte najemno nastrouhaný sýr, promíchejte a podle chuti dosolte a dopepřete.

14

Risotto by mělo být tekutější, na talíří by se mělo takzvaně rozlít. 🙂

15

Na talíři risotto ozdobte semínky, pistáciemi, dýňovým olejem a meduňkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *