Podle výživových doporučení, bychom měli jíst rybí maso 2-3x týdně. Jak jste na tom? Já se přiznám, že týden od týdne se to liší. Někdy mám na ryby větší chuť, a tak si dám klidně 4 porce za týden a pak jsou dny, kdy si rybu ani plody moře nedopřeji. Když se to ale vyrovná, celkem výše zmíněné doporučení splňuji. 🙂
Tuňák je mou oblíbenou rybou, ale nejíme ho doma zas tak často. Vzhledem k tomu, že je to dražší ryba, je pro mne spojena s výjimečnými až slavnostními okamžiky. 🙂 Maso tuňáka se přirovnává často k hovězímu či telecímu masu. Já však tuto spojitost moc necítím. 🙂 Avšak důležité je při jeho přípravě (stejně jako u hovězího steaku) postupovat tak, aby maso nebylo úplně propečené, ale nejlépe takzvaně medium. Toho dosáhnete tak, že jej budete z jedné i z druhé strany opékat pouze 1,5 – 2 minuty. Záleží na výšce masa. 🙂



Nejprve připravte pyré a uvařte brambory. Brambory pečlivě vydrhněte a dejte je ve slupce vařit do osolené vody. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dýni důkladně omyjte, rozkrojte, semínka vydlabejte a dýni nakrájejte na kousky. Kousky dýně dejte do zapékací mísy spolu s oloupaným česnekem. Osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a dejte na 20 min péct. Po 20 minutách přendejte upečenou dýni i s česnekem do mixéru, přilijte smetanu a rozmixujte dohladka. Podle chuti ještě dosolte a dopepřete. Tuňáka, omyjte, osušte, z obou stran osolte a opepřete a nakonec obalte v obou druzích semínek. Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo. Poté na něj položte tuňáka a opékejte z jedné strany 1,5 - 2 minuty. (Já mám indukci na stupni 7 tuňáka jsem opékala 2 minuty z jedné a 2 min z druhé strany.) Tuňáka otočte a z druhé strany opékejte opět 1,5 - 2 minuty. Steaky pak nechte chvilinku odpočinout a nakrájejte jej na širší plátky. Servírujte tak, že na talíř nejprve nandejte dýňové pyré, k němu vedle položte uvařené přepůlené brambůrky. Na ně položte plátky tuňáka a vedle dejte jogurt posypaný pažitkou.Steak z tuňáka obalený v semínkách s dýňovým pyré
Ingredients
Instructions
