Oběd/ Podzimní recepty/ Recepty

Steak z tuňáka obalený v semínkách s dýňovým pyré

Podle výživových doporučení, bychom měli jíst rybí maso 2-3x týdně. Jak jste na tom? Já se přiznám, že týden od týdne se to liší. Někdy mám na ryby větší chuť, a tak si dám klidně 4 porce za týden a pak jsou dny, kdy si rybu ani plody moře nedopřeji. Když se to ale vyrovná, celkem výše zmíněné doporučení splňuji. 🙂

Tuňák je mou oblíbenou rybou, ale nejíme ho doma zas tak často. Vzhledem k tomu, že je to dražší ryba, je pro mne spojena s výjimečnými až slavnostními okamžiky. 🙂 Maso tuňáka se přirovnává často k hovězímu či telecímu masu. Já však tuto spojitost moc necítím. 🙂 Avšak důležité je při jeho přípravě (stejně jako u hovězího steaku) postupovat tak, aby maso nebylo úplně propečené, ale nejlépe takzvaně medium. Toho dosáhnete tak, že jej budete z jedné i z druhé strany opékat pouze 1,5 – 2 minuty. Záleží na výšce masa. 🙂

Steak z tuňáka obalený v semínkách s dýňovým pyré

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 4 porce
Prep Time: 10 min Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • Tuňák
  • 2 větší steaky tuňáka (200 - 250 g jeden)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • chilli vločky
  • hrst sezamových a hrst chia semínek
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • Dýňové pyré
  • 1 střední dýně Hokkaido
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • 60 g smetany ke šlehání
  • Brambory
  • 600 g ranných brambor
  • sůl
  • Jogurt
  • 150 g řeckého jogurtu
  • hrst nadrobno nasekané pažitky

Instructions

1

Nejprve připravte pyré a uvařte brambory.

2

Brambory pečlivě vydrhněte a dejte je ve slupce vařit do osolené vody.

3

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

4

Dýni důkladně omyjte, rozkrojte, semínka vydlabejte a dýni nakrájejte na kousky.

5

Kousky dýně dejte do zapékací mísy spolu s oloupaným česnekem.

6

Osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a dejte na 20 min péct.

7

Po 20 minutách přendejte upečenou dýni i s česnekem do mixéru, přilijte smetanu a rozmixujte dohladka.

8

Podle chuti ještě dosolte a dopepřete.

9

Tuňáka, omyjte, osušte, z obou stran osolte a opepřete a nakonec obalte v obou druzích semínek.

10

Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo.

11

Poté na něj položte tuňáka a opékejte z jedné strany 1,5 - 2 minuty. (Já mám indukci na stupni 7 tuňáka jsem opékala 2 minuty z jedné a 2 min z druhé strany.)

12

Tuňáka otočte a z druhé strany opékejte opět 1,5 - 2 minuty.

13

Steaky pak nechte chvilinku odpočinout a nakrájejte jej na širší plátky.

14

Servírujte tak, že na talíř nejprve nandejte dýňové pyré, k němu vedle položte uvařené přepůlené brambůrky. Na ně položte plátky tuňáka a vedle dejte jogurt posypaný pažitkou.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply