Celozrnné loupáčky

Vůně domácího pečiva, která se line z kuchyně. To je přesně ta vůně domova! Já pečivo miluju. Jednu dobu jsem si teda myslela, že když nebudu jíst pečivo, zhubnu, ale naštěstí jsem brzo došla k názoru, že je to blbost. Nakonec jsem zhubla, i když pečivo jím. Jen jsem bílou mouku částečně vyměnila za celozrnnou a cukr za čekankový sirup. A i tak mohou být loupáčky dokonalé. 🙂

Celozrnné loupáčky

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 12 kousků
Prep Time: 2 h Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 130 g hladké pšeničné mouky
  • 370 g hladké celozrnné pšeničné mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 g plnotučného bio mléka
  • 50 g čekankového sirupu
  • špetka soli
  • 95 g másla
  • 1 vejce
  • mák na posypání loupáčků

Instructions

1

Studené máslo nakrájejte na kousky a dejte do mísy od robotu.

2

Přidejte k němu mouky, sůl a čekankový sirup, zvolte nástavec typu hák a zpracujte na drobenku.

3

Mezitím mléko zahřejte na teplotu těla a rozdrobte do něj droždí. Nechte 10 minut odstát, aby vzešel kvásek.

4

Poté přilijte kvásek k mouce a přidejte ještě žloutek.

5

Opět robota zapněte a nechte zpracovat cca 10 min na vláčné a pevné těsto. Nemělo by se lepit.

6

Poté přendejte do plastové či dřevěné mísy (lépe drží teplo), poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.

7

Po hodině kynutí těsto přendejte na pracovní desku, kterou si poprašte moukou.

8

Těsto rozdělte na 2 poloviny.

9

Z každé pak rozdělte kruh, který rozkrojte na 6 stejných dílů a smotejte loupáčky. Od nejširšího konce až ke špičce.

10

Loupáčky pak položte na pečícím papírem vystlaný plech, pomazejte bílkem a posypte celým mákem a nechte 40 minut kynout.

11

Nyní rozehřejte troubu na 200 stupňů a na dno dejte misku s vodou.

12

Vložte plechy do trouby, snižte teplotu na 150 stupňů a pečtě 25 minut.

13

V půlce pečení plechy v troubě prohoďte.

14

Po upečení loupáčky přikryjte navlhčenou utěrkou.

15

Podávejte s máslem, marmeládou bez cukru či ořechovým máslem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *