Mazanec maminec

Velikonoce jsou spojeny s tradicemi. Jednou z nich je i pečení sladkého pečiva – mazance. Neznám snad nikoho, kdo by mazanec neměl rád. Je to totiž dost podobné vánočce a tu miluje každý, nebo ne?
Těsto se však trošinku liší. Obsahuje více másla, žloutky a povětšinou i více rozinek a mandlí. 🙂

Já pekla mazanec po dlouhé době a musela jsem jej péct nadvakrát. Poprvé byl sice chuťově naprosto dokonalý, ale nenakynul tak, jak bych si představovala a trochu se drolil. 🙂

Pokus číslo 2 však vyšel na výbornou, a tak Vám recept na ten nejlepší mazanec, který jsem já kdy jedla, dávám sem. 🙂 Důležité je věnovat mazanci čas, aby krásně nakynul a pak mám taky několik triků.

  1. Droždí na kvásek nejprve v mističce rozmíchejte se lžičkou cukru na kaši a až pak přidejte mléko a mouku na kvásek. Nebude se Vám zpočátku zdát, že je to možné. Ale nechte droždí s cukrem chvilku zaktivovat a samo se začne rozpouštět. 🙂
  2. Těsto nejprve zpracujte na drobenku a až pak přidejte kvásek a žloutky a další suroviny a zapracujte je.
  3. Těstu dopřejte hodinu a půl hned po zapracování v míse. A každému bochánku pak hodinu na plechu.
  4. Pečte zakryté alobalem a až 10 minut před dopečením odkryjte, ať se mazanec nespálí.

Při dodržení všech rad by se měl mazanec povést na výbornou. 🙂 A proč vlastně píšu mazanec maminec? Protože jsem svou dceru učila říkat mazanec a v její řeči z toho vznikl právě maminec. 😀 A mně se to tak zalíbilo, že náš mazanec se bude asi už navždy jmenovat maminec. 🙂

Mazanec maminec

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 2 mazance
Prep Time: 1 h 55 min Cooking Time: 50 min

Ingredients

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 250 g polohrubé pšeničné mouky
  • 35 g čerstvého droždí
  • 220 g bio plnotučného mléka vlažného
  • 150 g třtinového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 3 žloutky pokojové teploty
  • nastrouhaná citrónová kůra z 1 citrónu
  • špetka soli
  • 150 g farmářského másla z lednice
  • 100 g rozinek
  • tuzemák na namočení rozinek
  • 50 g mandlí plátků
  • 50 g sekaných mandlí
  • 1 bílek pokojové teploty

Instructions

1

Rozinky dejte do malé misky a zalijte je tuzemákem, aby byly úplně ponořené.

2

Droždí v misce rozetřete se lžičkou cukru do kaše. Nebude se Vám to zpočátku zdát, ale nechte chvilku cukr působit na droždí a ono začne samo roztávat.

3

Poté přidejte 50 g vlažného mléka a 1 polévkovou lžíci hladké mouky, vše promíchejte, misku přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočinout, aby vzešel kvásek.

4

Mezitím prosejte do mísy od robotu obě mouky, přidejte třtinový i vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru a na kostičky nakrájené máslo.

5

Použijte nástavec typu hák a nechte zpracovat drobenku.

6

Poté doprostřed přilijte kvásek, zbylé mléko a opět zapracujte.

7

Přidejte žloutky a opět zapracujte.

8

Nakonec do těsta dejte rozinky bez rumu, ten z nich slijte a 25 g sekaných mandlí a 25 g plátkových. Opět zapracujte do těsta.

9

Plastovou nebo dřevěnou mísu trochu vysypte hladkou moukou a přemístěte do ní těsto. Mělo by být lehce lepivé. Pokud je moc, zapracujte do něj ještě trochu hladké mouky.

10

Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat 90 minut, aby těsto nakynulo. Těsto nemusí být nakynuté nikterak hodně, protože mazancové těsto je těžké, tak se toho nelekněte. Klidně jej nechte ale kynout další hodinu v míse.

11

Po 90 minutách z těsta vytvarujte 2 bochníčky, které přesuňte na plech. Já každý dávám na jiný plech, ale vejdou se Vám i na jeden. 🙂

12

Nechte opět kynout, tentokrát 60 minut.

13

Poté je nařízněte do kříže, pomažte bílkem a posypte zbylými kousky mandlí.

14

Mazance lehce překryjte alobalem, aby se v troubě nespálily. Mají totiž tendenci více hnědnout. Dávejte ale pozor, aby se alobal nepřichytil na mazanec.

15

Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 40-50 minut a 5 - 10 minut před koncem pečení sundejte alobal, aby zezlátly.

16

Po upečení nechte 1 hodinu vychladnout a poté servírujte. 🙂

17

Vydrží Vám skvělý a vláčný dva dny. 🙂

4 comments

  1. Právě kyne, těším se 😊 Jen Kači, v receptu chybí, že se má přidat zbytek toho mléka🙂 koukala jsem, proč to pořád vypadá jak drobenka a pak mi to došlo🙂

  2. Už peču, ale v postupu jsem nenašla, kdy se přidává to mléko – ne do kvasku, ale do těsta, tak jen upozorňuji 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..