Sacher

Jestli je nějaký dezert typicky vídeňský, pak je to dort plný kakaa a meruňkové marmelády s názvem Sacher. Osobně nejsem moc velký cukrář, ale na Sacheru vlastně není nic moc těžkého, takže to určitě zvládnete taky. 🙂

Sacher

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 1 dort
Prep Time: 30 minut Cooking Time: 45 minut

Ingredience jsou napočítány na dortovou formu o průměru 22 cm.

Ingredients

  • 6 vajec
  • 160 g třtinového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g hrubé mouky
  • 7 g kypřícího prášku
  • 50 g holandského kakaa
  • 90 g rozpuštěného másla
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy
  • 300 g meruňkové marmelády
  • 4 - 6 polévkových lžic tuzemáku
  • 160 g 75% čokolády
  • 160 g třtinového cukru
  • 125 ml vody
  • nasekaná čokoláda a plátky růže na ozdobu

Instructions

1

Troubu předehřejte na 165 stupňů.

2

Oddělte žloutky od bílků.

3

K bílkům přidejte polovinu třtinového cukru (80 g), zvolte nástavec balónová metla a vyšlehejte sníh.

4

Ve větší míse vyšlehejte ručně nebo opět pomocí robota a balónového hnětače žloutky se zbylou polovinou cukru (80 g) do pěny.

5

Sníh opatrně vmíchejte do žloutkové hmoty.

6

Poté přidejte prosátou hladkou mouku, hrubou mouku, kakao a kypřící prášek a opět vše opatrně promíchejte.

7

Nakonec opatrně a za stálého míchání přilévejte máslo.

8

Formu vymažte máslem, vysypte moukou a přelijte do ní těsto.

9

Formou nyní několikrát bouchněte o pracovní desku, aby z těsta unikly bubliny a dejte do trouby péct na 45 minut.

10

Po upečení nechte korpus vychladnout.

11

Poté vrch seřízněte, pokud se vyklenul a korpus pomocí dortového nože rozkrojte na 3 pláty.

12

Každý plát pokapejte 1 - 2 lžícemi tuzemáku a potřete jej marmeládou.

13

Korpusy naskládejte na sebe a i boky potřete marmeládou.

14

Dort dejte nyní do lednice vychladit alespoň na hodinu.

15

Poté jej vytáhněte, přendejte jej na mřížku a připravte polevu.

16

Vodu svařte s cukrem a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.

17

Rozpuštěnou čokoládu smíchejte s cukrovým sirupem a polijte jím dort.

18

Dort by měl mít polevu jak na vrchu, tak po stranách, pokud tak není, stěrkou polevu uhlaďte a přeneste i na kraje.

19

Horní okraj dortu můžete nyní ozdobit posekanou čokoládou a hned jej dejte ztuhnout do lednice.

20

Ráno nebo až poleva ztuhne dort ozdobte plátky růže.

21

Podávejte vychlazený s vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.

5 comments

  1. Sacher miluju takže myslím že vím, co si upeču na narozeniny 😍 recept vypadá skvěle 🙏

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *