Jestli je nějaký dezert typicky vídeňský, pak je to dort plný kakaa a meruňkové marmelády s názvem Sacher. Osobně nejsem moc velký cukrář, ale na Sacheru vlastně není nic moc těžkého, takže to určitě zvládnete taky. 🙂
Sacher
Ingredience jsou napočítány na dortovou formu o průměru 22 cm.
Ingredients
- 6 vajec
- 160 g třtinového cukru
- 100 g hladké mouky
- 70 g hrubé mouky
- 7 g kypřícího prášku
- 50 g holandského kakaa
- 90 g rozpuštěného másla
- máslo a hrubá mouka na vysypání formy
- 300 g meruňkové marmelády
- 4 - 6 polévkových lžic tuzemáku
- 160 g 75% čokolády
- 160 g třtinového cukru
- 125 ml vody
- nasekaná čokoláda a plátky růže na ozdobu
Instructions
Troubu předehřejte na 165 stupňů.
Oddělte žloutky od bílků.
K bílkům přidejte polovinu třtinového cukru (80 g), zvolte nástavec balónová metla a vyšlehejte sníh.
Ve větší míse vyšlehejte ručně nebo opět pomocí robota a balónového hnětače žloutky se zbylou polovinou cukru (80 g) do pěny.
Sníh opatrně vmíchejte do žloutkové hmoty.
Poté přidejte prosátou hladkou mouku, hrubou mouku, kakao a kypřící prášek a opět vše opatrně promíchejte.
Nakonec opatrně a za stálého míchání přilévejte máslo.
Formu vymažte máslem, vysypte moukou a přelijte do ní těsto.
Formou nyní několikrát bouchněte o pracovní desku, aby z těsta unikly bubliny a dejte do trouby péct na 45 minut.
Po upečení nechte korpus vychladnout.
Poté vrch seřízněte, pokud se vyklenul a korpus pomocí dortového nože rozkrojte na 3 pláty.
Každý plát pokapejte 1 - 2 lžícemi tuzemáku a potřete jej marmeládou.
Korpusy naskládejte na sebe a i boky potřete marmeládou.
Dort dejte nyní do lednice vychladit alespoň na hodinu.
Poté jej vytáhněte, přendejte jej na mřížku a připravte polevu.
Vodu svařte s cukrem a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
Rozpuštěnou čokoládu smíchejte s cukrovým sirupem a polijte jím dort.
Dort by měl mít polevu jak na vrchu, tak po stranách, pokud tak není, stěrkou polevu uhlaďte a přeneste i na kraje.
Horní okraj dortu můžete nyní ozdobit posekanou čokoládou a hned jej dejte ztuhnout do lednice.
Ráno nebo až poleva ztuhne dort ozdobte plátky růže.
Podávejte vychlazený s vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.
Sacher miluju takže myslím že vím, co si upeču na narozeniny 😍 recept vypadá skvěle 🙏
Moc děkuji! Tak ať se povede a chutná! 🙂
Dobrý den,
můžete prosím uvést průměr dortové formy? Je to celkem důležitý údaj.
Děkuji
Dobrý den, je to 24 cm. 🙂
Děkuji, teď se do toho můžu pustit 🙂