Oběd/ Podzimní recepty/ Pro děti/ Recepty/ Zimní recepty

Svíčková pro lenochy a pro děti

Kdo by ji neznal? A kdo by ji nemiloval? Svíčková omáčka každému podle mne evokuje sváteční oběd či vzpomínky na babičku. Nejsem výjimkou. Svíčkovou jsem jedla vždy jen u babičky a neskutečně jsem se na ni těšila. Není tak divu, že chuť té mojí svíčkové je velmi podobná té, kterou jsem jedla jako dítě. Věřím, že každá rodina má svůj recept na tuhle dokonalost. Nicméně někdy není tolik času na to, aby člověk stál u sporáku a tak jsem přišla na tenhle recept pro lenochy. Svíčková je nedoslazovaná, nezahušťovaná a vhodná pro děti od 1 roku. Podávat k ní můžete samozřejmě klasické houskové knedlíky, ale ani lokše nejsou špatné. 🙂

Svíčková pro lenochy a pro děti

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Katka Serves: 6 porcí
Prep Time: 30 minut Cooking Time: 2 hodiny

Ingredients

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 6 větších mrkví
  • 3 petržele
  • 1 větší celer
  • 130 g másla nebo přepuštěného másla
  • 10 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 800 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 1 kávová lžička dijonské hořčice
  • 250 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání
  • brusinková zavařenina, citrón a petrželka k podávání
  • sůl

Instructions

1

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

2

Všechnu zeleninu očistěte.

3

Mrkev, celer i petržel nakrájejte na stejně velké kousky.

4

Cibule na půlkolečka.

5

V pekáči rozehřejte máslo a na něm orestujte cibuli, poté přihoďte i kousky zeleniny a restujte, aby se vše krásně opeklo.

6

Poté udělejte v pekáči místo - zeleninu přemístěte na jednu stranu a opečte ze všech stran maso.

7

Do pekáče přidejte koření, zalijte vše vývarem nebo vodou, pekáč přikryjte poklicí a dejte do trouby péct na 2 hodiny. Pokud bude maso tuhé, pečte déle.

8

Po upečení vyjměte z pekáče maso, které nakrájejte na plátky a vyjměte také koření.

9

Zeleninu s tekutinou přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka, poté přidejte i smetanu a opět promixujte, aby vznikla hladká omáčka, kterou netřeba zahušťovat.

10

V tuto chvíli oddělejte porci malým dětem a do dospělácké verze přidejte ještě hořčici a sůl dle chuti.

11

Podávejte s knedlíkem nebo třeba lokšemi, brusinkami a citrónem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply