Podzimní recepty/ Recepty/ Vegetariánské/ Zimní recepty

Hruškové chutney

Chutney neboli v českém znění čatní je dokonalá věc, která doplní jak sýrové prkéko, tak i maso. Toto jídlo pochází z Indie a představit si pod tímto názvem můžete hustou omáčku, která se připravuje v základu z různého ovoce či zeleniny. Může pak obsahovat ingredience jako jsou rozinky, česnek, cibuli a ocet. Ale také spoustu dalších surovin. 🙂 Je to vlastně jen na fantazii každého. 🙂

Toto hruškové chutney v sobě obsahuje zázvor, rozinky, samozřejmě hrušky, ale také třeba tuzemský rum, skořici a citrónovou kůru. Je výborné teď na podzim k vyzrálým a aromatickým sýrům, ale chutnat Vám bude i s pečeným masem. Tak jej určitě zkuste. 🙂

Hruškové chutney

By Kate
Prep Time: 10 minut Cooking Time: 20 minut

Ingredients

  • 600 zralých a sladkých hrušek
  • 1 větší cibule
  • 1 plátek másla
  • voda
  • 8 g čerstvého zázvoru
  • kůra z půlky citrónu
  • 50 g sušených rozinek
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce tuzemského rumu
  • 1 polévková lžíce balsamikového octu od Bzenecký ocet

Instructions

1

Cibuli nakrájejte nadrobno, hrušky zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky. Zázvor nastrouhejte.

2

V rendlíku rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli.

3

Poté přidejte hrušky, ty také orestujte a pak vše zalijte vodou jen tak, aby byly hrušky lehce ponořené a nechte je dusit dokud nezměknou.

4

Poté přidejte všechny ostatní ingredience, rum nechte vypařit a vše rozmixujte. Nemusí to být dohladka, je fajn, když má chutney nějakou strukturu.

5

Chutney přelijte do sklenic ve kterých je chcete uchovávat, popřípadě je otočte dnem dolů, aby se zakonzervovaly a chutney vydželo déle.

6

Dejte vychladit do lednice.

7

Podávejte k sýrům a masu.

 

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckým octem

Reklama

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply