Sezóna dýní už začala, a tak je načase oprášit staré, avšak osvědčené recepty s dýní. 🙂 Já neskutečně zbožňuji dýňovou polévku. Natolik, že jsem ji zahrnula i do svatebního menu (už to bude rok, neskutečné :-)). Na druhém místě je pak dýňové risotto a těstoviny s dýňovou omáčkou. No a ze všech typů dýní mám nejradši tu Hokkaido, a to kvůli její dokonalé chuti a taky kvůli nenáročnosti na přípravu – nemusí se totiž zbavovat slupky. 🙂
Ingredience na 4 porce
1 menší dýně Hokkaido (430 g vydlabané dýně)
500 g rýže na risotto (Arborio, Carnaroli)
3 stroužky česneku
1 střední cibule
25 g másla
15 g (1 plátek) másla na zjemnění risotta
1,5 dcl kvalitního bílého suchého vína
1 l zeleninového vývaru
trocha extra panenského olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
parmezán dle chuti
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte.
- Dýni nakrájejte na kousky.
- Česnek oloupejte a překrojte na poloviny.
- Na plech nebo do pečící formy dejte dýni a česnek.
- Dýni i česnek pokapejte olivovým olejem a obojí osolte a opepřete. Plech či formu dejte do trouby a pečte 20 minut.
- Cibuli očistěte a nakrájejte ji nadrobno.
- V pánvi rozehřejte máslo spolu s trochou olivového oleje a orestujte cibuli do sklovata.
- Poté přidejte rýži, kterou také orestujte.
- Nyní do pánve přilijte víno a nechte jej odpařit.
- Rýži teď zalijte vývarem, vždy tak, aby byla rýže pouze ponořená. Vývar přilívejte postupně vždy, když se tekutina z rýže vypaří.
- K rýži přidejte sůl a pepř a vařte do změknutí, až bude rýže takzvaně na skus.
- Když je dýně s česnekem upečená, rozmačkejte ji šťouchadlem na brambory nebo ji můžete jemně rozmixovat tyčovým mixérem.
- Ve chvíli, kdy je rýže uvařená na skus, přidejte do ni máslo a dýňovočesnekové pyré.
- Nakonec přidejte lahůdkové droždí a podle chuti nastrouhaný parmezán.
- Ihned podávejte.
TIP: Na talíři můžete risotto ozdobit dýňovým olejem a dýňovými semínky. 🙂
No Comments