Seriál o víně/ Život

Víno pro životní momenty

Asi málokterý nápoj je tak slavnostní jako víno. A asi proto se pojí s významnými událostmi, které se nám v životě stanou. No řekněte sami, nepřipíjíte si na začátku slavnostní večeře, narozeninách či Silvestru sektem či vínem? Když jdete na významný oběd či večeři, dáte si v restauraci láhev vína či pivo? Je to prostě tak, každý důležitý okamžik, který je potřeba oslavit či zapít, se pojí s vínem. 🙂 Jak ale vybrat vhodnou lahvinku, když se jedná o oslavu narozenin či jen o výroční večeři? Je vždy potřeba pít šumivé víno?

Vína se dělí podle různých měřítek. Nejjednodušší rozdělení pak je podle barev, a to na víno bílé, růžové či červené. Prvním rozhodnutím by tedy mělo být, jako barvu vína zvolit. Každý jsme jiný a každému chutná něco jiného, existují lidé, kteří pijí pouze bílé víno, pak jsou ti, kteří zase pijí jen červené a pak je skupina lidí, kteří si dokáží vychutnat, jak bílé, tak červené a ocení i víno růžové. Pokud tedy víte, že ve vaší společnosti bude někdo, kdo pije jen jednu barvu vína, je určitě lepší zvolit právě tu anebo mít variantu pro obě skupiny lidí.

Jako druhý bod výběru bych zvolila obsah zbytkového cukru. Vína jsou podle tohoto dělení suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Osobně se málokdy setkávám s lidmi, kteří by si vychutnali sladké víno ve větším množství, ačkoliv určitě tací jsou. 🙂 Naopak, úplně nejčastěji od své rodiny či přátel slýchávám, že mají nejraději právě suché či polosuché víno. A co si budeme vykládat, ženy obvykle pijí suché víno z toho důvodu, aby nepřijímaly zbytečně moc kalorií. 🙂

Dále bych přemýšlela nad tím, zda se pro danou událost hodí víno jakostní či víno s přívlastkem a pak se ještě rozhodovala, zda je na místě zvolit víno šumivé. Asi každého z nás napadne, že jednoznačně víno šumivé. Je pravda, že bublinky ve skleničce navozují určitou slavnostní atmosféru. Podle mě však není vůbec špatný nápad zvolit víno nešumivé, rozhodně bych ale vybírala právě víno s přívlastkem. To jsou vína, kde je prakticky garantováno, že jsou z jedné vinařské podoblasti. Taková vína pak mají označení kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, slámové víno, ledové víno či víno z cibéb.

Dalším důležitým faktorem je podle mě roční období. Něco jiného je připíjet si v horkém létě a naopak v mrazivé zimě. Léto je pro mě totiž symbolem vína růžového a bílého. Chuť by pak měla být lehká a svěží. To podle mne pak splňují i vína šumivá. Naopak v zimě mám chuť na vína těžší a zemitá, takže většinou jsem příznivcem vína červeného. 🙂

No a jaká vína jsou ta moje nejoblíbenější, které bych právě já volila jako přípitek slavnostních okamžiků? Z vína bílého je to odrůda Sauvignon. U toho navíc upřednostňuji ten, který má travnaté a kopřivové tóny. Z červeného vína bych si vybrala odrůdu Zweigeltrebe či Frankovku. U růžového vína by pak moje volba padla na rosé od mého oblíbeného vinaře, a to konkrétně Rosé Nad Zahrady.

Nicméně, věřím, že pokud si nebudete sami vědět rady s výběrem vína, tak vám v každé kvalitní vinárně podle vaší chuti poradí a pokud si i tak nejste jistí, koukněte se na oficiální stránku vína z Moravy a vína z Čech, kde najdete i seznam těch nejlepších vín. 🙂

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply