Oběd/ Večeře/ Vegetariánské

Hráškové risotto

Risotto je italský pokrm z rýže. Připravuje se velmi jednoduše a existuje mnoho variant. Já osobně mám nejraději houbové risotto, ale i jiné varianty, jako chřestové, dýňové či hráškové risotto mám moc ráda. 🙂

Pro přípravu tohoto jídla se používá rýže s vysokým obsahem škrobu, takovým typem rýže je například Carnaroli, Arborio nebo Vialone Nano. Určitě výběr rýže nepodceňujte a dodržujte předepsaný postup, jen tak Vám v pánvi vznikne dokonalý krémový pokrm. 🙂

Ingredience na 2-3 porce

200 g rýže na risotto (já použila Arborio)

1 cibule

extra panenský olivový olej

zeleninový vývar

50 g studeného másla

1,5 dcl bílého suchého vína

350 g mraženého hrášku

parmezán nebo 1 kávová lžička lahůdkového droždí

sůl

čerstvě mletý pepř

 

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Do velké pánve nalijte olivový olej. Nešetřete jím, olej by měl pokrýt téměř celé dno pánve.
  3. Na rozehřátém oleji orestujte cibuli do sklovata.
  4. Poté k cibuli přidejte rýži. Tu neproplachujte. Rýži společně s cibuli ještě restujte, aby se ke každému zrnku rýže dostal tuk.
  5. Nyní přilijte bílé víno, které musí rýže vstřebat. Zbytek vína se odpaří.
  6. Teď je načase ohřát vývar, kterým postupně zalívejte rýži. Vždy jen tak, aby byla rýže ponořená.
  7. Ve chvíli, kdy se vývar vstřebá, přilijte opět stejné množství vývaru, až do té chvíle, kdy je rýže al dente. Sem tam rýži v pánvi promíchejte.
  8. Přidejte nyní sůl a čerstvě mletý pepř.
  9. Když je rýže al dente, přidejte do pánve mražený hrášek, ten stačí jen chvilku povařit, aby změkl, ale měl by si zachovat svou sladkou chuť.
  10. Nakonec do pánve přidejte kousky studeného másla a trochu nastrouhaného parmazánu. Pokud parmazán nejíte, můžete místo něj použít lahůdkové droždí.
  11. Ihned podávejte. Říká se, že risotto by nemělo na své strávníky nikdy čekat. 🙂

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply