Když jsem někde na dovolené, snažím se tam koupit kuchařku. Je to pro mě za prvé skvělý suvenýr a za druhé skvělá inspirace. Mou oblíbenou destinací je Itálie, což také znamená, že jsem milovník italské kuchyně. Z Itálie mám dvě skvělé kuchařky, v jedné jsou dá se říci klasické recepty, ta druhá se zaměřuje pouze na těstoviny.

Tento recept mám však právě z té první klasické. Recept se tam jmenuje Lentil Pasta Stew a musím říct, že mě tento pokrm velmi mile překvapil. Upřímně, nikdy bych si nemyslela, že těstoviny s čočkou můžou ladit. 🙂

Ingredience na 4 porce

250 g hnědé čočky

350 g oblíbených těstovin

300 ml červeného suchého vína

1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje

1 cibule

1 stroužek česneku

1 litr zeleninového vývaru

4 polévkové lžíce rajčatového protlaku

1 chilli paprička

sůl a pepř

hrst čerstvé bazalky

hrst čerstvé listové petrželky

 

  1. Čočku namočte na 4 hodiny do vody.
  2. Cibuli a česnek očistěte a obojí nakrájejte nadrobno, stejně tak chilli papričku.
  3. Ve velké hluboké pánvi či hrnci na olivovém oleji orestujte cibuli, česnek a chilli.
  4. Přidejte scezenou čočku.
  5. Přilijte víno a nechte jej všechno odpařit.
  6. Přilijte část vývaru, aby byla čočka ponořená, sůl a vařte 15 minut.
  7. Když je čočka měkčí na skus (dovaří se s těstovinami), přidejte do pánve/hrnce těstoviny a zbývající vývar. Pokud je tekutiny málo, přidejte ještě vodu.
  8. Nyní přidejte protlak a podle chuti můžete přidat sůl či pepř.
  9. Vařte do změknutí těstovin, aby byly al dente.
  10. Neděste, pokud se všechna voda neodpaří, mělo by vzniknout něco mezi ragů a hustou polévkou, záleží na množství tekutiny.
  11. Nakonec do hotového jídla přidejte nasekanou bazalku a listovou petrželku.

promo-image